Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Zaha Hadid Architects спечели конкурса за обновяване на литовската жп гара

Zaha Hadid Architects (ZHA) ще проектира реконструкцията на централната жп гара във Вилнюс, Литва и изграждането на изцяло ново съоръжение – „Green Connect“.

Целта на проекта е да се добавят нови съоръжения за обслужване на жп гарата, която ще свързва Литва, Латвия и Естония с останалата част от Европейския съюз. Ще се премахнат съществуващите в момента временните павилиони и офиси, за да се създаде нова жп станция от 9 000 кв. м, свързана с автобусните мрежи на литовската столица чрез пешеходен мост, дълъг 150 м и широк 46 м.

Дизайнът на архитектурния гигант предвижда, освен изграждането на мост, който да свързва южния квартал Naujininkai с центъра и стария град на Вилнюс, също и нови обществени пространства като амфитеатър, голяма тераса и различни зони за отдих. Устойчивите характеристики, заложени в строителството, като зелени покриви и богато озеленяване, ще спомогнат за понижаване на летните температури и ще осигурят естествена топлоизолация през зимата.

„За мен е чест да получим възможността да проектираме толкова стратегически важен обект за Вилнюс. „Green Connect“ ще бъде транспортен възел, устойчив на бъдещето, проектиран с оглед на пътническите преживявания“, заяви Джанлука Ракана, директор на ZHA.

„В съвременния град гарата вече не е просто сграда, където можете да си купите билет или да поседнете преди пътуването си. Гарата и околностите й трябва да се превърнат в дестинация, осигуряваща обществени пространства със зони за отдих и добро обслужване, удобни връзки за пешеходци, велосипедисти и всички, които избират да пътуват удобно и устойчиво с влак“, коментира от своя страна Мантас Бартушка, ръководител на Литовските железници.

Всички снимки: ZHA/Negativ

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
03.02.2020

Zaha Hadid Architects проектира централата на смартфон гигант

Zaha Hadid Architects  спечелиха конкурса за проектиране на чисто новата централа в Шънджън за мобилния гигант Oppo – най-големият производител на […]

Прочети още
17.01.2020

Първи поглед в One Thousand Museum на Zaha Hadid Architects в Маями

Сред праволинейните конструкции, които образуват Маями, Флорида, новата сграда на Zaha Hadid Architects привлича вниманието . Вълнообразният екзоскелет от бял структурен […]

Прочети още