Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Zaha Hadid Architects завършиха новата си шеметна сграда

Още един шедьовър на Zaha Hadid Architects е завършен. Това е Международният център за култура и изкуство Changsha Meixihu разположен в Чанша, столицата на китайската провинция Хунан. Чанша е в разгара на мащабен ремонт възлизащ на 130 милиарда долара, който е насочен към подобрения на инфраструктурата. Планът влезе в сила през 2012 г., а новият център играе голяма роля.

Разположен на 111 500 квадратни метра до брега на езерото Мейси, в модерния център се намира музея на съвременното изкуство MICA, който  има осем галерии, кафене, работни места и магазин за подаръци, разположен около масивен централен атриум, театрална зала с 1800 места и  хипнотизиращ интериор от дърво, както и мултифункционална зала с 500 места за специални продукции като модни ревюта и концерти. Между тези три основни компонента са външни дворове, които ще бъдат домакини на собствени събития и изложби.

В истинския стил на Заха Хадид, белите структури на центъра придобиват футуристични форми включващи вълнисти ленти отвътре и отвън, които отразяват преплитащите се през кампуса пешеходни пътеки. И от по-абстрактна гледна точка те биха могли дори да представят древните търговски пътища, минавали някога през Чанша. Има връзка и към по-съвременни маршрути в града – центърът е свързан с новата метро станция на Чанша, друг резултат от плана за стимулиране на местността.

Комплексът отвори врати миналата седмица с дебютната си изложба „Течаща вечност“ от MOTSE, колектив от художници и учени от Шенжен, които използват технологии, медии и изкуство, за да изследват и коментират съвременната култура и общество.

Източник: AD

Снимки: Virgile Simon Bertrand