Zaha Hadid правят първият в света изцяло дървен стадион


Zaha Hadid Architects спечелиха разрешение за проектиране и строителство на първия в света дървен футболен стадион. Той ще бъде построен в Глостършир, Англия за футболния клуб Forest Green Rovers. Дори при пълен капацитет, идеята на стадиона е той да бъде най-зеленият футболен стадион в света, изграден изцяло от дървен материал и захранван от устойчиви енергийни източници.

Това беше вторият опит за получаване на разрешение за планиране на стадиона с дървен материал, който съдържа около 5000 места за футболния клуб Forest Green Rovers, който в момента играе във Втора лига. Първоначалното предложение бе блокирано от местния съвет на Строуд през юни 2019 г. Zaha Hadid Architects (ZHA) промени дизайна на стадиона, така че да включва терен за всички климатични условия и включи различна стратегия за озеленяване. Това трябваше да смекчи притесненията, че дизайнът на стадиона не компенсира достатъчно загубата на зелени полета, върху които ще бъде изграден.

Включен е и подобрен план за транспорт в дните с мачове, след като комисията изрази загриженост относно шума и трафика. Местните съветници в Строуд също изразиха опасения, че 20-метровият стадион от дървен материал може да увреди гледката на близките исторически постройки и се опасяват, че таксата за паркиране в размер на 7 лири може да изкуши хората да паркират безплатно по края на пътя.

Дизайнът на съоражението включва прозрачна мембрана, която да го покрие, позволявайки на тревата да расте под слънчевата светлина и минимизира сенките, които биха могли да разсейват играчите по време на играта.

Стадионът ще бъде част от новия Екопарк, бизнес парк за зелени технологии. FIFA вече е обяви Forest Green Rovers за най-екологичен футболен клуб в света. Играчите са приели веганска диета, за да намалят въглеродния си отпечатък, а в дните на мачовете се сервира само растителна храна.

Стадионът има органичен тревен терен, напоен с рециклирана дъждовна вода, а освен това за захранване на прожекторите се използват слънчеви панели. Теренът се коси от електрически роботи, които използват GPS технология за автоматично рязане на тревата като изрезките от тревата се дават на местните фермери. 

Източник: Dezeen