Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Зам.-министър арх. Аспарухов: Промените в ЗУТ са сериозни

ЗУТ

Работим по сериозни изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ). С тях ще ускорим процедурите, както по устройствено планиране, така и по инвестиционното проектиране, одобряването на проектите, издаването на разрешенията за строеж, въвеждането в експлоатация и тяхното управление след него. Фокусирали сме се и в това да намалим стъпките, през които преминават и инвеститорите. А така също и сроковете за изпълнението на инфраструктурните обекти. Да направим електронен и прозрачен процеса на целия жизнен цикъл на всеки един от проектите.

Необходимо е ускорено изграждане на цялата информационна инфраструктура, както е залегнала в плановете на държавата.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Стефан Аспарухов по време на конференцията “Digital Plovdiv”. Зам.-министърът подчерта, че индикативният бюджет на одобрения за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на Единна информационна система по устройство на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството е около 3,5 млн. лв. Чрез нея режимите в инвестиционния процес ще бъдат администрирани изцяло по електронен път.

Арх. Аспарухов посочи също, че ключов проект за събирането на данни и последващото им управление е Единният публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. И подчерта, че в момента регистрите по устройство на територията са разпръснати. Поддържат се в общините, районите, областните администрации и МРРБ.

„За да създадем пространствената основа, се опитваме да сглобим картата на България като общи устройствени планове и това е много сериозен труд“, каза още регионалният заместник-министър Стефан Аспарухов.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителни баухаус 28.04.2022

Промените в ЗУТ – за по-ефективен контрол в строителството от ДНСК

Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според предложенията […]

Прочети още
строителна продукция 26.01.2022

Строителният бранш и Комисията по регионална политика се обявиха за спешни промени в ЗУТ

Членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и представителите на Координационния съвет на браншовите организации в […]

Прочети още