Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Заобленият небостъргач на Фостър е втората най-висока сграда в Кувейт

300-метровата структура е обвита в бетонни „перки“, които се простират по цялата височина на кулата, за да осигурят сянка за 63 етажа офис пространство.

Проектиран от британската фирма Foster + Partners, този заоблен небостъргач, завършващ със заострен връх, включва устойчив, функционален и емблематичен дизайн, който осигурява уникалното присъствие и идентичността на Националната банка на Кувейт.

С реализацията на проекта новият небостъргач в кувейтската столица стана втората най-висока сграда в страната и официално беше обявена за супервисок небостъргач.

Нова забележителност на хоризонта

Новото съоръжение се доближава до най-високата сграда в страната, високата 412 метра Al Hamra Tower, проектирана от архитектурната фирма Skidmore, Owings & Merrill (SOM) и разположена във финансовия район на града „Шарк“.

Тази „разпознаваема забележителност“, както я нарича екипът на Фостър, е обвита в бетонни „перки“, които се простират по цялата височина на кулата, за да осигурят сянка за 63 етажа офис пространство.

За да се осигурят достатъчно офис зони за всички служители, архитектите залагат на концепцията за отворени офис пространства. От едната им страна е разположен асансьорът, а от другата – заседателните зали.

Достъпът до сградата е през 18-метрова зала на приземния етаж, докато офисните етажи са частично разбити от „небесни фоайета“, както и ресторант с двойна височина на 18-ия етаж и фитнес зала на 19-ия етаж.

Балната зала и главната аудитория на банката са разположени на 38-ия етаж, а триетажната конферентна зала е на 48-ия етаж.

Мебели и осветление по поръчка

Интериорът напомня на център за съвременен дизайн и изкуство. Много лукс, изтънчен вкус и дизайнерски мебели по поръчка – това е рецептата за реализацията му. Екипът на арх. Фостър сам проектира персонализирани мебели и осветление за небостъргача. Включително и зашеметяващите осветителни тела от духано стъкло и 13-метровата маса за заседателна зала.

В горната част на сградата, в заострения връх на небостъргача, се намира Президентският клуб. Той е осветен от голям извит покривен прозорец.

От архитектурната фирма обясняват, че формата, която разработват за кулата, е ръководена от нуждите на банката. А вътрешното пространствено разположение е адаптирано към нейните организационни изисквания, осигурявайки гъвкавост за бъдещи промени и развитие. Едновременно с това обаче успяват да създадат и персонализирана Вработна среда, в която всеки има свое уникално пространство.

Всички снимки: Foster + Partners

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
10.12.2021

Новият втори в света: Небостъргачът, който достигна 678 м височина

Да… В света на небостъргачите е така – винаги има възможност първите да станат втори, а вторите – трети. След […]

Прочети още
небостъргачи 15.10.2021

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Представяме ви най-високите небостъргачи в света през 2021 година – точно 21 на брой. 🙂 Впечатляващи съвременни „чудеса“, които сякаш […]

Прочети още