Запечатаха капсула на времето в Русенската библиотека


автор и снимки: Силва Агопян

 

Капсула на времето беше запечатана днес в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Инициативата беше на Русенската търговско-индустриална камара, която години наред се е помещавала в същата сграда. В капсулата бяха запечатани бутилка лимитирано вино, фотоалбум със снимки на Русе и реплика на първия печат на Русенската търговски-индустриална камара. Заедно с тях бяха поставени най-добрите 16 есета, взели участие в конкурса за есе, с който по нетрадиционен начин бяха отбелязани 130 години от създаването на Камарата.

Капсулата ще бъде отворена след 20 години и новото поколение ще има възможността да прочете как са си представяли Русе техните родители две десетилетия по-рано.

Не е случайно, че именно регионалната библиотека беше избрана да я съхранява. Сградата, в която културният институт се помещава от 1954 г., е построена през 1911 г. специално за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара.

За събитието беше отворен и наскоро ремонтираният със средства на РТИК централен вход на старата част на библиотеката. Години наред той беше затворен и посетителите влизаха през втория вход на сградата.

Красивото здание е построено по проект на архитект Никола Лазаров и е разположено в стария градски център, където се намира днес площад „Александър Батенберг“. Сградата е проектирана за първата в България Търговско-индустриална камара. Тя се отличава с централен цилиндричен обем с характерни барокови форми. Зданието е с богата украса както в екстериора, така и в интериора с лаврови листа, перли и розети. Главния и вход се намира на самия ъгъл на двете улици.

Сградата се използва от Търговско индустриалната камара до 1948 г., а през 50-те години на ХХ в. е била седалище на ръководството по строителството на Моста на дружбата (Дунав мост). След това там се настанява Регионалната библиотека, за която по-късно е направено по-съвременно в архитектурен стил допълнение на изток от старата сграда.  Новата част на Библиотеката е открита на 23 май 1970 г., в чест на празника на славянските просветители. Новото крило е долепено до старата сграда, създавайки един от най-модерните библиотечни комплекси в България. Днес, то е разположено на два етажа с книгохранилище на пет етажа.

През септември 2007 г. Европейската комисия присъжда на „Знак за европейско наследство”, сложен на фасадната стена.

 

Вижте още:

Историята на Доходното здание в Русе

Русенският храм „Всех Святих“ – проклятие или надежда?