Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Започна големият жп проект за пътен възел София

жп възел

Дни преди Великден министърът на транспорта в оставка Желязков обяви началото на проекта за развитието на железопътен възел София в участъка до Волуяк. Така от днес първите седем коловоза на Централната жп гара няма да се използват. Пътниците ще трябва да ходят на коловозите след осми до четиринадесети. Министърът обаче увери, че е създадена организация за обслужване на пътниците във връзка с модернизацията на коловозите.

От днес /29 април/ се въвеждат и промени в организацията на движение на влаковете през Централна гара София. Създадена е и организация за транзитно преминаващите влакове. От 560 влака на ден, които се движат в цялата страна, 170 композиции преминават през Централна гара София. Това е около 30 % от всички влакове. Допълнително през гарата преминават още 30 служебни влака, предназначени за композиране на състави. За по-гъвкаво осигуряване на движението, ще бъдат променени разписанията с до 10 минути на около 20 регионални влака.

Модернизацията на железопътната инфраструктура в жп възел София ще доведе до подобряване на  безопасността на железопътната мрежа, обещават от Транспортното министерство. Това ще стане посредством инсталиране на нови интелигентни системи за управление на железопътното движение (ERTMS), сигнализация и GSM-R комуникации. Ще бъде увеличен капацитетът и скоростта на линията, а жп транспортът ще се превърне в конкурентен на автомобилния,

Развитието на железопътен възел София се съфинансира чрез Механизма за свързване на Европа. Проектът включва два основни договора: „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София-Волуяк“ и „Проектиране и строителство на системи за сигнализация и телекомуникации и Европейска система за управление на влаковете (ERTMS)“.

Вижте още: