Започна последният етап от строителството на зоопарка в Пловдив


Община Пловдив работи за успешното завършване на зоопарка в максимално кратки срокове. Това обяви кметът на Пловдив при  посещението си на 11.02.2019 г. на обекта заедно с кмета на район „Западен“ Димитър Колев, директора на РИОСВ Стефан Шилев, директорите на общинските предприятие „Чистота“ и „Градини и паркове“ – Иван Стоянов и Стоян Алексиев, представители на фирмата-изпълнител и на надзора, служители и медии.

 

Последният етап от строителството на новата Зоологическа градина започна с водосвет за успешно довършване на обекта, отслужен от свещеници на две църкви в район „Западен“.  Това стана след като през миналата седмица Върховният административен съд се произнесе окончателно в полза на Община Пловдив и РИОСВ за екологичната оценка на зоокъта и прилежащите терени по дело, заведено от Сдружение с нестопанска цел  “Граждански контрол – защита на животните“.

В момента зоопаркът се обитава от маймуни и семейство зеленоглави патици, които сами са се заселили на мястото за водоплаващите птици, като скоро се очаква и тяхното потомство.

„Пловдив да има хубав зоопарк, който да се превърне в едно любимо място на децата и техните родители. За това работим през последните години“, заяви кметът Иван Тотев и припомни замисълът на зоопарка животните да живеят във възможно най-близо среда до природата и да се чувстват добре в хабитатите си. Площта на новия зоопарк е 4 пъти по-голяма от стария. Премахнати са старите малки клетки и сега за животните има по-големи пространства. „Надяваме се децата да видят и да се запознаят с различни видове животни – с техните навици, нужди в среда по-близка до естествената. В проекта за залесяване в район „Западен“ сме предвидили и зелено училище, за да може децата да обикнат още повече природата и да я пазят“, сподели още кметът Иван Тотев.

Зоопаркът е място, където децата ще научат повече за животните и техния начин на живот. Първите животни, които ще заживеят в него са три мечки, оше маймуни, елен-лопатар, муфлони, гълъби, зеленоглави патици, броя камерунски кози,  декоративни патици от вида „Мандарина“, пауни и турска патица. Ще има още фазани, сърни, антилопи, чакал, патагонска мара и виетнамски прасета. Те ще бъдат доставени от различни зоопаркове в страната. За по-екзотичните животни ОП „Зоопарк Пловдив“ преговаря с развъдник от Словения.

„Предстои издаване на акт 11, за да може строителят да продължи своята работа. В рамките на 27 дни обектът може да бъде завършен според направените предписания за подсилени огради на клетките на мечките и бизоните“, уточни кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

„Животните ще живеят при много добри условия и няколко часа деца и родители ще се разхождат в приятна обстановка. Положиха се усилия градината да е една от най-красивите и по-отношение на сигурността и европейски изисквания“, сподели на свой ред Вакрил Запрянов от фирмата изпълнител.

Кметът Иван Тотев заяви, че ще направи предложение до общинските съветници да вземат решение до края на календарната година входът за всички посетители да е безплатен.

Източник: Община Пловдив