Започна програмата „Нов живот за старите фасади на Бургас“


Стартираха строителните дейности за възстановяване на знаковата сграда с адрес ул. „Лермонтов“ 26. Те са част от изпълнението на програмата „Нов живот за старите фасади на Бургас“.

Общината, с одобрението и подкрепата на местния парламент, изготви със собствени сили архитектурните книжа за възстановяване автентичния облик на редица сгради по пешеходния маршрут „Алеко Богориди“. Целта е Бургас да стане още по-привлекателен и посещаван. Едновременно с това се мисли за сигурността на пешеходците, тъй като много от тези великолепни, но стари частни сгради (архитектурни паметници) се рушат и стават опасни. Общината активно посредничи между собствениците, които често са много на брой, а някои от тях живеят в чужбина, и Министерство на културата, за да се поздравим накрая с един удовлетворяващ всички резултат.

Следващите три сгради, които ще бъдат разкрасени по общинската програма, са с адреси „Богориди“ № 6, 8 и 10. Това ще се случи след приключване на съгласувателните процедури с Министерство на културата.

Същевременно има организирани и самоинициативни собственици, които даже и не търсят цялостна подкрепа от Общината. Класически пример е сградата на ъгъла на „Богориди“ и „Фотинов“. Нейните собственици завършииха сами обновяването на фасадата буквално преди няколко дни, а резултатът е чудесен.

Източник: Община Бургас