Започна строителство на нов полицейски участък в Хитрино


Първа копка на строежа на нов полицейски участък в Хитрино бе направена днес от кмета на селото Нуридин Исмаил.

Сградата бе срутена от взрива след дерайлирането на влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан в района на гара Хитрино на 10 декември 2016 г. Зданието на местната полиция бе изравнено със земята.

„Сумата от 560 000 лева са по Постановление на Министерския съвет за финансиране на мерки за преодоляване на последиците от инцидента. Сградата трябва да е готова за около 4 месеца“, каза кметът Нуридин Исмаил. Той допълни, че при изготвяне на проекта е работено съвместно с ОД МВР, който е съгласуван и съобразен с нуждите на полицията.

„Моите служители ще работят в по-добри условия, нашата дейност е съвместна с общината и ние всички работим за добруването на гражданите от област Шумен. Радвам се, че живот и здраве новата 2020 г. ще я посрещнем в нов полицейски участък“ каза старши комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР Шумен. Полицейският участък отговаря за населените места в общините Венец и Хитрино. 10 полицейски служители ще работят на щат в участъка, каза още директорът на ОДМВР.

Кметът на Хитрино обяви, че щетите от взрива по частните имоти са възстановени изцяло. За тях са изразходвани 5 млн. лв. от социалното министерство, 2 млн. лв. от набирателната сметка на юридически и физически лица, както и около 2 млн. лв. от БЧК. Тези пари са изразходвани, освен за строителство и за обзавеждане, оборудване, ел. инсталации.

Нуридин Исмаил заяви още, че към момента са започнали строителни дейности по сградата на общината и по възстановяване на част от водопровода. „Всички 12 наши искания и предложения за отпускане на помощ от фонд „Земеделие“ са одобрени, и след процедурите, които ще се проведат, трябва в рамките на месец всички да стартират“, каза кметът. Той уточни, че 4 от проектите са за възстановяване на ВиК инфраструктурата, 2 за възстановяване на улици, бордюри, тротоари, другите са за младежкия дом, читалището, администрацията, училището. Проектите са на обща стойност около 17 млн. лв.

На церемонията по първа копка присъстваха и директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен Ялчън Расим, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и зам. областният управител Петко Шаренков.

Източник: kmeta.bg