Започна строителството на Pixel – жилищен квартал от ново поколение


MVRDV започна строителството на Pixel – пеостранство със смесена употреба в Абу Даби, която насърчава иновативна типология на сградите, много различна от разпространения стил на разединени небостъргачи в Обединените арабски емирства. Създаден да насърчава изграждането на общност и наслаждаването на открито, Pixel ще включва седем сгради с различна височина, групирани около централна площадка. Проектът е разположен на площ от 85 000 квадратни метра в новия квартал Makers District  в Абу Даби и ще подчертае ценностите на креативността, ученето и споделянето в квартала.

Името на проекта идва от пикселизирания външен вид на фасадите на сградите. Pixel ще включва 525 апартамента с различна големина – от студиа до просторни домове с три спални , а също така и магазини, гъвкави офис площи, подходящи за стартиращи фирми и утвърдени компании, ресторанти и редица удобства като басейн, фитнес зала, обществени пространства и детска игрална зала.

Поетапните височини на сградите са формирани за оптимални условия на сянка и изгледи. Общественият площад в сърцето на проекта ще оформя  „Артерията“, пространство за пешеходци, което пресича района на Maker’s District и свързва Pixel с близкия плаж.

„Времето в Абу Даби е много приятно през поне осем месеца годината, но повечето жилищни сгради там ненасърчават хората да прекарват свободното си време на открито“, заяви Джейкъб ван Рийс, основател на MVRDV. „С Pixel искахме да покажем, че връзката с външното пространство е не само възможна, но и от полза.“

В допълнение към създаването на външни пространства и връзка със съседните пространства на Makers District, дизайнът на сградите насърчава и социалната ангажираност. Фасадите се „разграждат“ на балкони и еркери, които са изправени пред оживената площадка отдолу. Керамичните екрани с блестящо перлено блясък, намек на бисерното наследство на Абу Даби, помагат за създаването на комфортна атмосфера на открито.

Източник: MVRDV

research symptoms