Започнаха записвания за 10 общински здравни програми във Варна


Общинските здравни програми във Варна за профилактика и рехабилитация на общественото здраве започваха от 15-и юни.

Всички те се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Реализацията им е с цел профилактика на общественото здраве и ранна превенция на различни заболявания.

Общинска програма „Аз успявам” е насочена към профилактика на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания. На децата се извършват пакет от изследвания, изготвят се хранителни режими и се провежда 15-дневна рехабилитация. Изпълнението на програмата ще се осъществява от: „Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина 1 – Варна” ЕООД.

Включване се извършва чрез насочване на деца и ученици от медицинските специалисти в детските градини и училища на територията на Община Варна, както и на телефони: 052/613-781; 052/613-782; 052/634-163.

Общинска програма „Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания”, „Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието”,  „Скрининг на заболяванията на щитовидна жлеза”, „Скрининг на преканцерози на маточната шийка”, „Скрининг на очните заболявания”, „Профилактика за рака на гърдата”, „Ранно откриване, превенция и профилактика на усложненията от диабета – диабетно стъпало”, „Профилактика на онкологични заболявания” и „Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества”.