Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Започва модернизация на уличното осветление в Бургас

модернизация

Планираната модернизация на уличното осветление в 22 зони на Бургас започва с ул. „Христо Ботев“ и бул. „Демокрация“. Очакванията на общината са да бъдат готови до края на месец март.

Модернизация на уличното осветление се случва след одобрен проект на Община Бургас, който получи финансиране по програмата за „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

С реализирането му ще бъдат подменени общо 2623 осветителни тела. Проектът включва и реновиране на табла за управление и стълбове по главните пътни артерии на Бургас.

С внедряването на мерките за енергийна ефективност градът ще плаща годишно с 200 000 лева по-малко за ток. Едновременно с това ще се повлияе благотворно върху качеството на въздуха. Ще се повиши и безопасността на уличния трафик и сигурността на гражданите.

Успоредно стартира и изграждане на нов паркинг със 100 места и алейна мрежа в жилищния квартал „Изгрев“.

Паркингът ще бъде изграден между бл. 38 и 39, но при запазване на съществуващите дървета, уточняват от общината.

Новият паркинг ще бъде изграден с финансиране от местната инициатива „Моят град, моят квартал, моята улица“. Проекта включва и осигуряване на ново осветление и алейна мрежа с подходи към входовете на блоковете.

За програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“ :

Програмата е за благоустрояване на вътрешноквартални пространства, по инициатива на кмета Димитър Николов.

С нея Община Бургас дава възможност на хората от един голям жилищен блок да обсъдят предварително от какво имат най-голяма нужда – детски кът, зона за спорт, повече паркоместа, зона за отдих с повече зеленина, нещо друго. После да попълнят и подадат заявление за благоустрояване на прилежащото към сградата пространство, с което да покажат, че гледат в една посока.

Допустими за финансиране по програмата са цели сгради (блокове) в режим на етажна собственост, построени върху терени, които са общинска собственост, предназначени за жилищно строителство. Заявлението за кандидатстване се подава от органите на управление в етажната собственост, представляващи Сдружение на собствениците или Общото събрание, надлежно регистрирани в общинска администрация.

„Моят град, моят квартал, моята улица“ функционира на конкурентен принцип, толерирайки по-активните собственици в многофамилни жилищни сгради. До този момент са подадени 125 заявления.

Вижте още: