Започва ремонт на три жп гари в София


Започва ремонт на три жп гари в София. Първа ще е гара Подуяне, за която Национална компания „Железопътна инфраструктура“ сключи договор с фирмата изпълнител. Предстои такъв да бъде подписан и за Казичене, и Искър. Изпълнението на проектите се забави заради обжалване на процедурите за избор на изпълнители.

Цялостна реконструкция на гара Подуяне не е правена от създаването на гарата – пейките са стари, работи само едно гише и в момента само една от вратите може да се отваря. Има проблеми с осветлението и с течове.

Инженер Ивайло Дженев – Националната компания „Железопътна инфраструктура“ коментира, че ремонтите в гарата в Подуяне и гара Искър ще започнат в началото на месец май. Сроковете за гара Подуяне са 15 месеца за изпълнение, за гара Искър – 1 година. За Казичене има едно обжалване и процедурата е в Комисията за защита на конкуренцията. Инженер Дженев заяви, че няма опасност заради обжалването да не могат да се изпълнят ремонтите. След произнасянето на КЗК Казичене ще бъде завършено.

Реконструкциите в гара Подуяне ще включват конструктивно укрепване, подобряване на енергийната ефективност, достъп за лица в неравностойно положение, озеленяване. ВиК и електроинсталациите също ще бъдат подновени. Макар и да не е паметник на културата, гара Подуяне има своя културен смисъл в живота на столицата, допълни инженер Дженев и обяви, че дървените врати в гарата ще бъдат реставрирани.

Гарата ще работи без прекъсване по време на ремонта, въпреки че ще има известни затруднения в отделни етапи на ремонтните дейности. Строителните стойности на ремонтите на трите гари са около 5,4 милиона лева – 2,9 милиона за Подуяне, 1,2 милиона за Искър и 1,1 милиона за Казичене

Агенция Кросс