Започва ремонтът на трамвайната линия по бул. Цар Борис III в София

Ремонтните дейности започват на 10 април и ще продължат до 09 октомври 2021 г.


бул.

На 10 април, събота, започва реконструкция на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III“. Целият участък от обръщателно ухо „Съдебна палата“ до трамвайно ухо “Княжево” ще бъде изпълнен поетапно.

Участъкът обслужва трамвайна линия № 5, която е най-натоварената линия в София. За да се намалят затрудненията на живущите в района и за проходимост на автомобилното движение, участъка по бул. „Македония“ ще се работи на два подетапа. Първият предвижда затваряне на южното локално платно и осигуряване на обходни маршрути. Ще се осигурят пешеходни преминавания при ул. „Ивайло“ и ул. „20ти април“. Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70%. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони.

Реконструкцията включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите. Това каза заместник-кметът по строителство инж. д-р Ангел Джоргов.

Строителството ще се изпълнява поетапно. Първи етап на строителството обхваща трасето по бул. „Македония“ и участъка от пл. „Руски паметник“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. Втори етап е от трамвайното ухо „Бъкстон“ до трамвайно ухо „Княжево“.

Бул.
Схема – първи етап от строителството.

По бул. Македония трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Предвижда се тревно покритие и създаване на т.нар. „зелен трамвай“ и линеен парк по релсовия път на бул. „Македония”.

Трамвайното движение в участъка от ухо „Бъкстон“ до пл. „Македония“ ще бъде спряно. За пътуващите ще има заместваща автобусна линия №5-ТМ.

Ще бъдат обновени пероните и спирките на градския транспорт. Проектът включва и доставка и монтаж на видеонаблюдение по спирките на трамвайното трасе.

Ремонтните дейности започват на 10 април и ще продължат до 09 октомври 2021 г.

снимки: СО / заглавна снимка: GettyImages

Вижте още: