Започва строеж на нов Спешен център към болницата в Бяла


Първа копка на нов спешен център в град Бяла беше направена днес от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Новата сграда ще бъде на площ от 140 кв. м. и ще осигури съвременно медицинско обслужване на хората от градчето.

Към нея ще има изграден и паркинг. Предвидено е да има дизелов агрегат за резервно електрозахранване. Ще бъдат обособени и две зони – за пациенти и за персонал. Tази за имащите нужда от първа помощ ще включва лекарски кабинет с манипулационна, чакалня и тоалетна, включително и такава за хора с увреждания.

Отделно ще бъдат изградени и помещения за дезинфекция на линейките, както и сервизни такива.

Там се предвижда да има складове за съхранение на кислородни бутилки, медикаменти и биологични отпадъци.  Подобен център е спешен и наложителен, тъй като стария ни спешен център е на 120 години, коментира кмета на Бяла Димитър Славов. Освен че ще бъде построен, центърът ще бъде и оборудван с необходимата техника, за да се осигури качествена грижа за болните. МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла има 120 годишна история. В нея се лекуват пациенти от Борово, Две могили, Ценово и Полски Тръмбеж.

Построяването на Спешния център в Бяла е част от мащабния проект на министерство на здравеопазването на стойност над 163 милиона лева. В рамките на проекта напълно обновени и модернизирани ще бъдат 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ  –  27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Отделно от това е и доставката на 400 линейки. 280 от тях вече са доставени, остава да бъдат доставени останалите, сред които и високо проходими линейки. Проектът трябва да приключи през тази година, но предвид забавянето около създалите се неблагоприятни условия, той ще бъде удължен.

 

В рамките на проекта за Русенска област са предвидени 12 чисто нови линейки, като 9 от тях са вече доставени. Четири са за спешната помощ в Русе, две за Бяла и по една за Сливо поле, Две могили и Ветово. Още три реанимационни автомобила ще бъдат закупени, като един от тях ще бъде високопроходим. И трите ще се използват за нуждите на филиала за спешна помощ в Русе.

„Една голяма мечта се сбъдна днес. В един момент заради COVID – 19 нещата бяха забавени и дори спрени, но за щастие продължаваме“, коментира министър Ангелов. По думите му е важно да се работи в посока осигуряване на равен достъп до медицинска помощ. „В момента започваме обсъждане на проект който ще раздели страната на 10 области. Във всяка от тях ще има една голяма болница. В тези 10 болници държавата да насочи усилията си и да ги модернизира с екипи и апаратура. Всеки пациент ще получи такава грижа като навсякъде“, допълни Ангелов.

По думите му по-големия проблем е да се осигурят лекари и медицински сестри, а за целта ще бъдат коригирани и заплатите на работещите в здравеопазването.

Галин Григоров – областен управител на Русе: Очакваме първата копка на строежа на магистралата Русе – Велико Търново през пролетта

 

Капиталовата програма на Несебър за 2021 г. ще бъде 12 656 милиона лева