Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Започват археологически разкопки по новия път Видин-Ботевград

археологически

От 14 април започват теренни археологически проучвания на 8 обекта по трасето на новостроящия се път Видин – Ботевград. Екипи от Националния археологически институт с музей при БАН ще проведат разкопките в следващите пет месеца. За това съобщи доц. д-р Здравко Димитров пред БТА, който ще ръководи проучването на археологически обект при село Синаговци.

Археологът уточни, че в края на миналата година са извършени сондажните проучвания на четири обекта по трасето между Видин и Димово. Именно от тази отсечка е предвидено да започнат и сега спасителните археологически проучване и в последствие строителството на пътя.

По цялото трасе на новия път във Видинско археологическите обекти са осем. А след завършване на проучванията и разкопките, археолозите ще освободят трасето, за да може да се изпълнява пътния проект.

Димитров ще ръководи спасителните проучвания на обект Синаговци, който се простира на близо 60 дка, върху голяма част от който ще преминава трасето на пътя. Този обект е наситен с богати находки и артефакти, които са били регистрирани преди 2-3 години. Сега ще се работи върху открит там римски саркофаг от I-II век и два некропола.

От 14 април археолозите стартират първо работа на обектите в района на селата Ружинци и Медовница.

На всички обекти ще работят и местни хора. Планирано е участие средно на 100-150 работници. Така на практика в разкопките ще се включат близо 1000 работници за период от 4-5 месеца.

В община Ружинци вече са набират работниците, които ще се включат в археологическите разкопки на терена около бъдещото трасе на високоскоростния път от Видин до Ботевград. Необходими са 144 души, като с предимство се наемат безработни, обясни кметът на общината Александър Александров. С наетите ще се сключи граждански договор за 30 работни дни. Възнаграждението е около 36-37 лв. на ден. Средствата ще се изплащат два пъти в месеца, под формата на аванс и заплата.

Дейностите на спасителните археологически разкопки се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.

снимка: АПИ, бронзови и сребърни пръстени, открити при проучване на некропол в района на с. Слана бара

Вижте още: