Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Започват масирани проверки на строителните обекти по морето

ремонт на подлеза строителните обекти

Масирани проверки на строителните обекти в морските курортни градове започват от Главна инспекция по труда. Кампанията е във връзка с очакваното традиционно спиране на строително-монтажните работи преди старта на летния сезон. А това засилва риска от нарушения на трудовото законодателство, съобщават от пресцентъра на Инспекцията. Кратките срокове на изпълнение предполагат наемане на работници без необходимата квалификация, полагане на недеклариран труд, пренебрегване на изискванията за работното време и почивките, за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Планира се проверки да се извършват и в почивните дни. Строителството е идентифицирано като един от най-рисковите сектори. Затова и контролът на строително-монтажните работи традиционно е сред акцентите на дейността на Инспекцията. Ежегодно в него се извършват над 10% от проверките.

В хода на проверките на строителните обекти ще се обръща специално внимание и на осигуреното обезопасяване срещу рискове, които водят до тежки трудови инциденти. На обезопасяването на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и др.

От ГИТ използват повода да напомнят на работниците, че липсата на трудов договор и съгласието да бъдат осигурявани на непълно работно време или върху по-нисък осигурителен доход, ограничава правата им на социална закрила. Работещите без трудов договор при трудов инцидент не могат да се възползват от задължителната в сектора застраховка „Трудова злополука“. Не могат и да претендират за неизплатени възнаграждения.

От своя страна работодателите в строителството могат да се възползват от разработените за сектора онлайн инструменти за интерактивна оценка на риска. При интерес функционалностите на инструментите могат да им бъдат демонстрирани и от помощник-инспектори на ГИТ.

снимка: freepik

Вижте още: