Засадиха гора от дървета във футболен стадион


Швейцарският куратор на изкуството Клаус Литман е засадил 300 дървета на футболен стадион в Австрия като „мемориал“ за околната среда в ерата на антропоцена. Forest е реплика на европейска гора, която е транспортирана до стадион Вьортерзее в Клагенфурт, където посетителите могат да се насладят на зрелището на промяната и падането на листата през есента. Инсталацията е реализация на Литман на дистопична визия на художника Макс Пейнтнър, който си представя свят, в който дърветата ще съществуват само като животни в зоопарк.

 

 

„За Forest е много навременно, тъй като съвпада с нарастващите глобални дискусии и активизъм, свързани с обезлесяването и изменението на климата“, каза Литман пред Dezeen. „Пейнтnър нарисува  The Unending Attraction of Nature през 1971 г. По онова време имаше малко дискусии за изменението на климата и обезлесяването. Открих рисунката през 80-те на художествена изложба“, каза Литман. „Отне ми близо 30 години, за да реализирам този проект, но никога не е имало по-добро време да направя такъв проект.“

 

Дърветата са един от определящите символи на епохата на антропоцена – периодът, в който човешката дейност оказва най-голямо въздействие върху околната среда. Обезлесяването – дали да се разчисти земята за селското стопанство или промишлеността или в резултат на неконтролируеми диви пожари, като тези, които в момента горят в Амазонка – е ключов фактор за появата на епохата.

Едно единичко смърчово дърво Ситка на остров Камбел в Южния океан се смята от учените за маркер за началото на антропоцена. Наречено „най-самото дърво в света“, пръстените на дървото записват радиовъглерод от надземни тестове за атомна бомба. Върхът през 1965 г. се разглежда като официалния старт на ерата на човешкото въздействие, доминиращо околната среда.

За Forest Литман казва, че иска изживяването на всеки посетител на стадиона да бъде лично. Дърветата са отворени за интерпретация като художествена скулптура или философски символ на живота. „С дискусиите, които продължават сега, хората също могат да го разглеждат като мемориал, предназначен да обедини хората да мислят за средата си и да я защитят.“

Поставянето на дървета в нестандартна ситуация е предизвикателство към възприятието на зрителите. „Хората вече няма да виждат дървета или гори по същия начин“, каза той. Засаждането на 300 зрели дървета за кратък период от време е голямо начинание. „Най-предизвикателната част от проекта беше неговата сложност“, казва Литман. „Времето за създаване на временната художествена инсталация беше решаващо. Имахме само три седмици, за да настроим всичко.“

Към инсталацията няма да бъдат добавени животни или насекоми, но Литман казва, че се надява „животните да намерят пътя си в гората“ по времето, когато художественото произведение е на мястото си. Forest ще бъде отворен за разглеждане до 27 октомври, с включени прожектори, за да се виждат дърветата и в тъмно.

След като инсталацията се затвори, дърветата ще бъдат засадени върху парцел със същия размер близо до стадиона, където могат да се развиват. Покрай тях ще бъде изграден дървен павилион, който ще играе ролята на образователен център за бъдещи посетители и студенти. „По този начин гората на стадиона ще остане в паметта като горска скулптура“, каза Литман.

Източник: Dezeen

Фотограф:: Gerhard Maurer