Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Всичко за камината от естествен камък

След като тази есен започна вече да застудява, няма нищо по-добро от това да застанеш с чаша кафе или вино край огъня. Но когато става дума за дизайн на камина, естественият камък винаги седи най-елегантен и най-добре се вписва в картината с огъня. Природният камък запазва топлината по-добре, отколкото почти всички други материали, практически не изисква поддръжка и е изключително устойчив на износване. Освен това, той може да се справи с екстремни температури и не страда от гниене и мухъл като други материали. Независимо дали е време да актуализирате старата си тухлена камина или да построите нещо ново, прочетете, за да разберете защо естественият камък е практичен избор.

Енергийна ефективност

Естественият камък абсорбира, съхранява и излъчва топлина, така че всъщност може да подобри енергийната ефективност на вашия дом, тъй като топлината на огъня се разпръсква навсякъде в пространството. Мраморът и варовикът са особено добри при поглъщането на топлина, докато гранитът се слави с провеждането на топлина. Базалт и маслен камък се ползват най-често за съхраняването на топлината и освобождаването й бавно в продължение на дълъг период от време.

Поддръжка

Естественият камък е изключително лесен за поддръжка – просто го забърсвайте с влажна кърпа от време на време и ще седи като нов. Казват, че някои камъни, като мрамора са порьозни, така че може да искате да ги обвиете, за да предотвратите утаяването им. Независимо от типа камък, който използвате, вие ще можете да прекарате повечето от времето си в почика, отколкото да се опитвате да го поддържате.

Издръжливост

Природният камък е един от най-старите строителни материали в света и издържа на времето. Просто погледнете древните сгради по целия свят – камъкът оцелява, докато други материали избледняват и гният. Някои каменни повърхности могат да издържат много преди да загубят блясъка си.

Здравина

Природният камък е известен като практически неразрушим. Той може да се справи с износването без да се разпада и е изключително устойчив на повреда от вода и мухъл. Ето защо хората използват камък в зони, в които се помещават помещения с голямо натоварване като плотове, подове, бани и камини.

Видове камъни

Можете да избирате от почти всеки вид естествен камък за вашата камина, но има няколко варианта, които са особено подходящи за това пространството. Варовиковите камъни и стеатитите са чисти и прости, с по-модерно усещане, докато омбинираните каменни плочи са невероятно издръжливи, с рустик излъчване. Мраморът има богата красота, която е невъзможно да се възпроизведе и може да бъде полирана, ако държите на по-формален външен вид. Гранитът е чудесен избор за всяко съвременно пространство и е един от най-здравите камъни на разположение. Ако предпочитате нещо по-тежко, не можете да сбъркате с богато оформен камък като кварцит.

Източник: Inhabitat.com