Защо жилището винаги е супер прашно?


Един ден вашият дом е светещ от чистота, а на следващия е потънал в прах – все едно никога не е чистен. Може би няма нищо по-изнервящо от непрестанното чистене на прах от мебелите. Може би пък безкрайният прах е едно от онези неща, с които трябва да се научим да живеем в смиреност. Кади Дулъд, собственик на почистваща фирма в Ню Йорк, сподели няколко причини, които правят дома ви особено податлив на замърсяване с прах и как да се справим с тях.

Отворени прозорци

Свеж въздух не е единственото нещо, което влиза в дома ви през отворените прозорци. Особено през лятото и ако живеете в голям град с натоварен трафик. Отваряйте прозорците широко сутрин и вечер , когато няма голям трафик, а през деня ги затваряйте, ако не сте у дома , или ги дръжте леко открехнати.

Имате много синтетични материи у дома

„Забелязвам, че синтетичните материи привличат повече прах, отколкото естествени повърхности като дърво и камък“, казва Дулъд. Изсмучете с прахосмукачка прахта от вашия диван или фотьойли. „От време на време бих препоръчала и почистване с пара“, добавя тя.

Имате дебел килим по целия под

Килимите улавят толкова добре прахта, че изглежда сякаш я няма. „Ако имате дебели килими, имате нужда от много добра прахосмукачка, която да изсмуква прахта  поне веднъж седмично“, казва Дулъд. – Също така, използвайте почистващ препарат поне  два пъти годишно. А ако сте от хората с алергии, тя препоръчва да се откажете изцяло от килимите.

Филтерът на климатика ви е мръсен

Ако работи правилно, климатикът ви ще улавя праховите частици, за да не влизат в дома ви. Това не е така, когато филтърът е пълен. Може да се наслаждавате на хладен хол, а качеството на въздуха у вас няма да е най-доброто. Дулъд препоръчва често да проверявате филтрите и да ги почиствате според инструкциите на компанията веднага щом забележите натрупване на прах. (Ако това изглежда като огромен ангажимент, поне ги измийте веднъж, преди лятото да започне и веднъж в края на сезона.)

Чистите прахта само със сух парцал

Чистенето с пера и други подобни инструменти може да изглежда продуктивно, но всичко, което правите е да разпилеете прахта наоколо. „За да премахнете прахта наистинат трябва да го уловиет в нещо като мокра кърпа или прахосмукачка“, обяснява Дулъд. Тя препоръчва за сухо чистене да използвате микрофибърна кърпа.

Източник: ArchitecturalDigest.com