Затварят АМ „Тракия“. Възстановиха движението на АМ “Струма”

Участъкът от Искърското дефиле при с. Елисейна също остава затворен


Възстановиха движението на автомагистрала “Струма”. Имало е грешки при изграждането.

Участъкът, на който в събота вечерта се срути скална маса на пътното платно на АМ “Струма”, е обрушен. Монтирана е нова предпазна мрежа с обезопасителни въжета, за да се предотвратяват нови срутвания. Това заяви пред медиите Георги Терзийски, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, след оглед на място.

В отговор на въпрос, председателят на АПИ призна за допуснати грешки още при изграждането през 2007-2009 г. Участъците, изграждани като магистрала „Люлин“, един от които сега ще бъде укрепван, не са били проектирани да бъдат замрежени и укрепени скатовете. Терзийски припомни също, че няколко месеца движението беше затруднено на 11-ти километър, отново поради грешка в строителството на тогавашната автомагистрала „Люлин“.

Георги Терзийски благодари на алпинистите и на служителите на пътноподдържащата фирма за усилената работа, пишат от АПИ. “При минусови температури, много силен вятър и въпреки дъжда през нощта и сутринта успяха да обрушат изцяло ската, така че да се осигури безопасността на пътуващите и да възстановим движението”, допълва той.

Председателят на АПИ информира, че служители на всички областни пътни управление и на пътноподдържащите фирми извършват денонощни огледи на всички рискови участъци от републиканската пътна мрежа. Ако бъде установен риск от падане на камъни и скална маса, участъкът ще бъде обозначен. При необходимост ще се ограничава преминаването, за да може веднага да започнат дейности по обрушване и укрепване на района, обясни той.

Участъкът от Искърското дефиле при с. Елисейна все още е затворен.

В отговор на въпрос председателят на АПИ информира, че участъкът от Искърското дефиле при с. Елисейна остава затворен. Там също се работи изключително усилено в светлата част на деня, независимо от недобрите метеорологични условия. Терзийски допълни, че продължават дейностите по сложното обрушване на съседния до срутището район и днес.

От днес движението на автомагистрала „Тракия“ между връзката с АМ “Марица” и „Чирпан – Изток“ е ограничено изцяло.

Започва планираният ремонт в двете платна на 16,5 км участък от автомагистрала „Тракия“ /от 168-ми до 184-ти км/ между пътната връзка с АМ “Марица” и „Чирпан – Изток“, информират от АПИ.

Трафикът ще преминава по обходни маршрути, както следва:

В посока Бургас движението ще се отклонява на п. в. „Плодовитово“ по път III-666 до с. Плодовитово и път II-66 Плодовитово – Чирпан, а на п. в. „Чирпан – изток“ ще се включва отново в автомагистрала „Тракия“;

В посока София автомобилите ще се отклоняват на п. в. „Чирпан – изток“ и ще преминават по път II-66 Чирпан – Плодовитово и по път III-666 от с. Плодовитово ще се връщат отново на АМ „Тракия“ на п. в. „Плодовитово“;

От автомагистрала „Марица“ в посока Бургас автомобилите ще се качват на АМ „Тракия“ и при п. в. „Плодовитово“ ще се отклоняват по път III-666, на с. Плодовитово по път II-66 през околовръстния път на град Чирпан и на пътен възел „Чирпан – Изток“ се връщат на АМ „Тракия“ към Бургас.

Строителните дейности са част от стартиралите през октомври м. г. поетапен ремонт на общо 52 км от АМ „Тракия“ /от 156-ти до 208-ми км/.

снимка: АПИ