Затворените нехранителни магазини поискаха да отворят

СМТ: Държавата трябва да компенсира и подкрепи компаниите от сектора


магазини

Сдружението за модерна търговия (СМТ) пожела мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година. А големите търговски центрове, тип „мол“ и „ритейл парк“ да бъдат отворени от 12 април, а не от 01 май.

Така според СМТ ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании. Ще бъде ограничена и задълбочаващата се криза в сектора, предизвикана от затварянето на обектите с площ над 300 кв. м.

Според сдружението отварянето на този тип магазини ще има спасителен ефект върху цялата екосистема от свързани с ритейла бизнеси и за приходите в държавния бюджет. Убедени са, че тази мярка няма да доведе и до ръст на заболеваемостта.

„Мерките водят до задълбочаваща се криза в нехранителния ритейл сектор“, категорични са от бизнеса.

За СМТ ограниченията, наложени на 18 март и удължени на 30 март, водят до изключително тежки икономически последствия. И не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора. Това са доставчици, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н. Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при подобно затваряне разходите на компаниите остават в почти пълния си размер. В същото време обаче приходите им са редуцирани почти до нула.

„Заради пандемията се наложиха и допълнителни разноски за дезинфекция и осигуряване на всички предпазни мерки, така че магазините и търговските центрове да представляват безопасно място за пазаруване и работа. Това значително финансово перо е изцяло за сметка на работодателите и по никакъв начин не се компенсира от държавата.“

От сдружението подчертават още, че положението е особено тежко за ритейлърите. Особено за тези, които имат магазини в големите търговски центрове и най-вече за тези с обекти единствено в тях. Припомнят, че през последната година тези търговски центрове бяха затворени за приблизително 100 дни, включително и в периодите, в които се реализират най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях регистрираха огромни спадове на приходите и бяха принудени да освобождават служители.

От гилдията са убедени, че ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора.

Ще има и ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата. Ще се стигне и до негативни ефекти и за държавния бюджет.

„Държавата трябва да компенсира и подкрепи компаниите от сектора.“

От СМТ изтъкват, че големите търговци могат да се възползват само от мерките „60:40“, „Заетост за теб“ и „Запази ме“. Едновременно, при почти нулеви приходи, всички останали техни разходи продължават да текат, което води до много тежки последици за бизнеса.

Сред конкретните предложения на сдружението за справяне със ситуацията са обхватът на мярка „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ през НАП да бъде разширен и към големите компании. Да се разшири обхватът на програма „Запази ме“ като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Редуциране на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите. Замразяване на данъчните плащания за периода на затваряне и освобождаване на засегнатите компании от данък печалба за 2021 година.

„Тежките икономически последствия не са оправдани от здравна гледна точка.“, твърдят още от СМТ.

В заключение СМТ подчертава, че затварянето на големите магазини за нехранителни стоки и на търговските центрове е неефективна мярка. Както от икономическа, така и от здравна гледна точка. А нейното допълнително удължаване ще бъде негативно за редица големи бизнеси, за българската икономика и за държавния бюджет.