Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Затвориха новостроящ се манастир, нямал документи

новостроящ се

Със заповед на Община Костендил са затворили новостроящия се манастир „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“ край с. Копиловци. Повод за заповедта според местната управа е липса на документи, но тя се обжалва от монашеското братство.

Настоящият игумен на манастира йеромонах Климент коментира пред БТА, че не е вярно, че няма документи, а строителството продължава. „Ние не живеем в манастира и спазваме предписанията, ползваме за нощувки помещения до комплекса“, казва още йеромонахът. Според коментара на предишния игумен отец Касиан причината е липсата на акт 16. „Манастирът е запечатен заради липса на акт 16, монасите обжалват, но не спират действието на заповедта“, казва Касиан. А от страна на Общината отказват коментар за изясняване на причината за затварянето на обекта.

Вече повече от година манастирът е обект на недоразумения, започнали с решението на монасите да прогонят игумена си отец Касиан с мотива, че трябвало да се „пенсионира“. Братството избра нов игумен и обяви Касиан, който създаде манастира върху свои наследствени земи, за отцепник. 

Копиловският манастир „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“

Манастирът е разположен на 500 метра югоизточно от село Копиловци, община Кюстендил. Представлява комплекс от трикорабна църква „Благовещение на Пресвета Богородица“ (построена през 2003 – 2009 г.), жилищни и стопански сгради.

Монасите му станаха известни още преди години с това, че не признават промяната на календара от 1968 година и се придържат по стария църковен канон. Заради това и други различия със Светия синод, манастирът се самоиздържаше чрез земеделски труд, рибарство и дарения, без субсидии от Синода до преминаването му към БПЦ миналата година.

митрополии 15.04.2021

Започват ремонти на църкви, манастири и митрополии

Четири християнски обекта – Мулдавският манастир „Св. Петка“, видинският храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ и Софийската и Великотърновска митрополии ще […]

Прочети още
дядо добри 11.02.2021

Манастирът в с. Копривец – едно от любимите места на Дядо Добри

текст и снимки: Светла Петрова Няма човек, който да не е чувал за светеца от Байлово – Дядо Добри, който ни […]

Прочети още