Затворническата администрация трябва да плати 60 000 лв. за отказано лечение на онкоболен


Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) при Министерството на правосъдието бе осъдена да заплати 60 000 лв. неимуществени вреди на малолетното дете и вдовицата на затворник, починал след като институцията не е осигурила адекватно и ефективно медицинско обслужване и лечение по време на изтърпяване на наказанието, съобщи Българският хелзински комитет (БХК). Делото е водено за нанесени вреди, причинени от нечовешко и унизително отношение, водено от близките на лишения от свобода.

Още при постъпване в затвора в София 34-годишният мъж уведомил администрацията за състоянието си и нуждата от незабавно лечение, но от там не предприели нищо. Съдът констатира, че ГДИН е бездействала напълно в продължение на 2 месеца, след което той е бил настанен в затворническата болница. Там обаче нямали специалисти и дълго време не били предприети никакви действия по диагностициране, консултации и лечение, а от прокуратурата прокуратура отказали да прекъснат изпълнението на наказанието му.

Благодарение на близките му, мъжът през септември 2017 г. все пак бил изведен в болница извън затвора, където е опериран, но веднага след това бил върнат в него, което попречило да получи адекватни следоперативни грижи. Онкоболният бил извеждан и за лъчетерапия, но тя била прекратена заради висок риск и слаба вероятност от повлияване на заболяването. Повече от половин година семейството му се опитвало да му осигури лечение в чужбина, се казва в съобщението на БХК. Болница в Испания давала шанс за ремисия на мъжа, но прокуратурата отказала лечение извън страната. Лекарска комисия към затворническата болница пък дала заключение, че не може да осигури на мъжа онкологично лечение, а „само палиативни грижи”.

През май 2018 г. мъжът е бил помилван с указ на вицепрезидента от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказание.

Паралелно с това административният съд се е произнесъл за незабавно настаняване на болния в специализирана болница по негов избор за колкото време е необходимо по преценка на лекуващите лекари. В началото на 2019 г. испански лекари вече констатирали рецидив на раковото заболяване и на 13-и септември той починал в болница в София.

Съдът намира не само, че ГДИН е бездействала за дълъг период, но и констатира лошите битови условия в болницата към Софийския затвор. Магистратите са отчели и използването на белезници за краката, докато мъжът е бил ежедневно конвоиран за лъчетерапия, като казва, е това е било прекомерно, несъразмерно с оглед целите на охраната и е довело до значителни болки, страдания и унижения.

„От извършени множество медицински проучвания става ясно, че при провеждане на адекватно лечение от съответните специалисти в съответните експертни центрове за този тип онкологични заболявания, пациентите имат шанс за оцеляване и възстановяване”, коментира адвокат Ивета Савова от БХК. Според нея бездействието на ГДИН и прокуратурата е довело до смъртта мъжа, тъй като лечението е било възможно в Испания, но всички опити преди помилването му да бъде допуснат от властите да се лекува, са останали без резултат. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Вижте още:

Институтът „Фрейзър“: Съдебната система и правителството пречат на икономическата свобода на България

Министерство на правосъдието обяви конкурс за 36 държавни съдебни изпълнители