Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

„Заводпроект“ отдава под наем 28 имота с топ локации в София, а печалбата – 2000 лв.

имоти

Дейността на „Заводпроект“ ЕООД и „Лабело“ЕООД – дъщерни дружества на „Софийски имоти” ЕАД, е непрозрачна, неефективна и губеща за Столична община. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по повод доклад за вливането на двете дружества в „Софийски имоти“, който социалистите не подкрепиха.

За Христова особен интерес предизвиква дейността на „Заводпроект“, което има 28 инвестиционни имота.

Между тях има впечатляващи имоти като офис и 4 апартамента в Лозенец, 2 от които са с площ от 128 кв. м. и 3 гаража. Има и 3 апартамента на ул. „Лайош Кошут“, единият от които е 180 кв. м., а другият 111 кв. м., магазин на ул. „Триадица“ и магазин на ул. „Гурко“. Има апартамент 117 кв. м. на ул. „Враня“. А в район Младост има 10 апартамента, три от които с площ над 95 кв. м. Един е 133 кв. м. Христова припомни, че предметът на дейност на „Заводпроект“ е да управлява на оперативен лизинг тези 28 имота.

По думите на Христова икономическите резултати от този оперативен лизинг обаче са следните:

За 2020 г. приходите от наем са 102 000 лв., а за 2021 г. са 87 000 лв. Печалбите са съответно: за 2020 г. – 2 000 лв., а за 2021 г. – 3 000 лева.

Недоумявам как е възможно при този тип имоти и с тази квадратура и такива локации, да се получат тези „впечатляващи“ финансови резултати.

Това подчерта Милка Христова и уточни, че на комисия, е получила положителен отговор на въпроса дали тези имоти са в добро състояние. Христова постави въпроса на какъв принцип „Заводпроект“ ЕООД е стопанисвало тези имоти. По думите й от БСП ще настояват, да се запознаят с правилата за провеждане на конкурсите. Тя припомни също, че преди няколко години се оказало, че един от тези апартаменти на „Заводпроект” е ползван от Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ за „стокиране” на багажа й, докато е в Брюксел.

Зам.-председателят на СОС напомни, че предложението двете дружества да се влеят в „Софийски имоти“ е на БСП от преди 7 – 8 години, за да бъде по-прозрачна дейността по стопанисването на имотите.

„Аз съм последният човек, който е против вливането, но съм човекът, който не желае с днешното предложено решение, да се даде индулгенция за лошото управление и пропуснатите доходи. На практика ни се предлага да заметем с лека ръка всичко, което се е случило в годините и сега да кажем „пито – платено“, давайте напред“. Христова заяви, че Групата на БСП в СОС тепърва ще има питания по тази тема:

Как точно се реализира оперативният лизинг? Кой измисли схемата „жилища” да се „водят” инвестиционни имоти? Защо този лизинг не носи никакви печалби на Столична община, респективно на нейните граждани?

„Докладът, който е за вливането, трябваше да бъде достатъчно аналитичен, за да даде ясна картина и причините за това, което се е случило, защо така са управлявани дружествата и някой да поеме отговорност за това“, каза в заключение Милка Христова.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилищата 21.06.2022

Пазарът на имоти у нас продължава да расте, а с него – и ипотечното кредитиране

Пазарът на жилищни кредити в България продължава да расте и през първото тримесечие на настоящата година. А главната цел за […]

Прочети още
Мулти култи 01.03.2022

Пазарът на луксозни имоти у нас: засилено търсене и сделки с пентхауси

2021 година приключи с ръст на цените и сделките на луксозни жилища. Две от три продажби в София са без […]

Прочети още