Зелените покриви стават закон в Ню Йорк


Няколко секунди преди Деня на Земята, Ню Йорк прие Climate Mobilization Act  – нови наредби за намаляване на емисиите и превръщането им в по-устойчив град, включително изискване всички нови сгради да имат зелени покриви.

Законът е оприличен на Green New Deal като прогресивен и цялостен подход за намаляване на емисиите и стимулиране на устойчива икономика. Зелените сгради са ключов компонент в закона, защото сградите са най-големият източник на въглеродни емисии в града.

Според закона всички нови сгради ще трябва да включват растителност, слънчеви панели и / или малки вятърни турбини в конструкцията на покрива. Това ключва и съществуващи сгради, които са в процес на основен ремонт.

Критиците на акта се опасяват, че политиката несправедливо принуждава наемодателите да плащат за скъпо строителство и преоборудване. Законът включва вратички за малки сгради и места за поклонение, както и опции за фази, които разпределят разходите. Има и изключения за сгради, които включват апартаменти, които са основно под наем. Това изключение се опитва да предотврати изселванията и рязко покачване в наемите след големи ремонти – познат модел в бързо обособени зони.

Според прогнозите, намаляването на въглеродните емисии в града до 2030 г. ще бъде равносилно на премахването на един милион автомобила от пътя.

Законът също предвижда да създаде хиляди работни места, включително приблизително 3600 работни места в строителството и 4 400 работни места по поддръжката.

Източник: Inhabitat.com