Зеленият покрив подобрява качеството на въздуха в жилището


Ново проучване установи, че зелените покриви правят много повече, отколкото просто да осигуряват допълнително пространство за отглеждане на растения. Тези екологични покриви могат също така да подобрят качеството на въздуха в сградите като намалят нивата на озон, които идват от открито.

Учени от Университета в Портланд са провели проучване в голяма търговска сграда в Портланд. Те са инсталирали устройства на покрива, който е бил разделен между традиционна мембрана и зелен покрив. Уредите измерват нивата на озон на въздуха около сградата. Те открили, че растенията на покрива са помогнали за улавяне на озона, което го предпазва от влизане в сградата.

Новото проучване само добавя към увеличаващия се списък на ползите от зеления покрив. Според Phys.org това включва възможността за филтриране на въглероден диоксид, намаляване на излишния воден отток след големи бури и намаляване на топлината в градската среда. Да не говорим за всички зеленчуци и растения, които могат да се отглеждат и дори споделят с местната общност. Но как растителността улавя озона и го отстранява от въздуха?

Процесът на улавяне на озона се нарича сухо отлагане, където частиците във въздуха се натрупват върху твърди повърхности. Процесът на сухо отлагане е напълно естествен и е доказано, че е ефективен начин за филтриране на въздуха. Преди новото изследване обаче учените не знаеха, че зеленият покрив може всъщност да подобри качеството на въздуха на закрито.

Трябва да се отбележи, че проучването, публикувано миналия месец в Building and Environment, се е провело само за няколко дни. Учените, които са ръководили изследването,признаха, че трябва да бъдат завършени повече проучвания, които измерват замърсяването в продължение на дълъг период. Те също искат да разгледат други замърсители, различни от озон.

Източник: sciencedirect.com