Землянка… Страхотна вила в Швейцария


Тази частна вила за почивка – вила Валс, в швейцарските Алпи е проектирана съвместно от архитектурните бюра SeARCH и Christian Müller Architects. Намира се във Валс, Швейцария. Сградата 225 квадратни метра е устроена вътре в хълма и се вписва съвсем естествено в околния ландшафт, без да нарушава по никакъв начин природата и дори не пречи на изгледа на близкия спа-курорт. Прилича на запетайка…

12

1

Използвани са както модерни, така и традиционни приоми в строителството. Където е било нужно, е използван кварцит от местната кариера, използван за строежа на местните къщи. Двуетажната плевня от камък и дърво на хълма е получила нов живот като вход към двора чрез 22 м бетонен тунел, в края на който са светлината и къщата. Наклонът на склона и големият двор позволяват широка фасада с големи прозорци, които са така подредени спрямо различните нива вътре. Самите помещения са като бетонни кутии на различни нива, което позволява да бъдат разделени без стени.

2.1

 

Каменният двор разполага с вана с гореща минерална вода, от която човек може да се наслади на гледката към долината, без да нарушава личното си пространство.

2

3

 

Да бъдеш там, заобиколен от заснежените Алпи…

16

 

Бетонната обстановка вътре е разчупена и хармонизира с пейзажа навън чрез дървените панели и елементи по вратите и стъпалата от естествен камък. За интериора се е погрижил холандския дизайнер Thomas Eyck. Всички четири спални са се къпят в светлина и гледки. Първият етаж включва кухня, хол, спалня и библиотека, проектирани от Studio JVM.

14

4.1

4

5

 

15

6

 

13

 

Вилата е с термоизолация и разполага с термопомпа, подово отопление, топлообменник и използва само водноелектрическа енергия от близкия язовир. Отвори в бетона по фасадата осигуряват вентилацията.

7

 

Вила Валс печели наградите AIT Award Luxury Living 2012, Wallpaper Design award 2011, Green Good Design Award 2010.

9

 

SeARCH bv Netherland. Chalet in Vals / Switzerland

8