Жълт код за гръмотевични бури и силни валежи в цялата страна


Обявен е жълт код за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушки за цялата страна. Облачността във вторник ще е по-често значителна.

Ще има краткотрайни валежи от дъжд, като до обяд ще са на по-малко места, главно в Източна и Северна България. След обяд и вечерта в много райони ще се развият гръмотевични бури и ще има условия за локални обилни валежи и градушки.

Повече слънце ще има преди обяд над Югозападна България. Вятърът ще е слаб, но при развитие на купесто-дъждовната облачност временно ще се усилва. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса.

Над планините облачността ще е значителна, с временни разкъсвания преди обяд над масивите от Южна България, но след обяд и там ще се развият гръмотевични бури. На места явленията ще са с голям интензитет. Във времето без бури, вятърът ще е слаб, предимно от северозапад, в югоизточните масиви – от юг-югозапад. Максималната температура на 1200 м ще е около 19, а на 2000 м – около 12 градуса.

Над Черноморието облачността ще е по-често значителна, с краткотрайни валежи от дъжд, на места след обяд придружени с гръмотевици. Ще духа слаб изток-североизточен вятър. Максимални температури – между 20 и 24 градуса. Температурата на морската вода е от 16 на север до 20 градуса на юг. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Източник: cross.bg