Виж 1към1

Експерти обсъдиха важните за Пловдив инфраструктурни проекти

Прочети още

Жълт код за силен вятър и виелици в 22 области на страната

силен вятър без ток

В 22 области в страната е обявен жълт код за силен вятър днес.

Условия за виелици и снегонавявания с жълт код са обявени в областите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

Стихията се очаква да вилнее в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, София област и град, Благоевград, Кюстендил и Перник. В тези райони вятърът ще е силен от северозапад със скорост между 14 и 19 м/сек и пориви до 25 м/сек.

Силният вятър, който вилнее над столицата вече седмица, е обърнал малък багер в столичния квартал „Младост“.

Изключително силен вятър бушува и в Пловдив от вчера, а атмосферата е ледена, оплакват се местните. Макар темепературите да са малко под нулата (-3), там се усеща като -11 градуса.

В Русенска област 6 села остана без ток.

Вятър с пориви до 100 км. в час остави шест села от Русенска област без ток през нощта. Електрозахранването е спряло снощи след 22 часа, когато са били измерени най-силните пориви на вятъра.

Така без ток са останали селата Баниска, Могилино, Смирненски Бистренци, Пет Кладенци и Копривец.

Без ток, заради силния вятър, остана и град Мартен, където тази сутрин проблемът беше отстранен, а електроподаването възстановено.  От електроразпределителното дружество съобщиха и за проблеми с електрозахранването в местностите „Касева чешма“ и „Акациите“ в гр. Русе.

През почивните дни и в началото на следващата седмица ще се задържи студено, но очакванията са вятърът да отслабне в цялата страна.

Общо 32 машини на пътно-поддържащите фирми и на Областно пътно управление обработват и опесъчават републиканските пътища, по които снежната покривка е от 1 до 5 см.