Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Жена отива на съд заради събарянето на паметник на културата

паметник на културата

Помните ли случая с незаконно съборената къща – паметник на културата в центъра на Пловдив от 2019 г.? Тогава емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу бе съборена, защото според собственика Св. Митов „била опасна“. Така изчезна в историята още един от архитектурните ни паметници на културата от новото време, проектиран от известния архитект Йосиф Шнитер. 

Две години по-късно Вероника И. отива на съд заради незаконното събаряне на къщата паметник на културата.

Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. 55-годишната жена е обвинена в това, че на 5 юни 2019 г. е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност.

Становището на прокуратурата е, че тя е „организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – защитената територия на недвижима културна ценност – жилищна сграда на ул. Гладстон 12“, като е знаела това.  

Къщата е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“. Попада и в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност.

Вероника И., като пълномощник на ЕООД с предмет на дейност „строителство и покупко-продажба на недвижими имоти“, през 2017 г. закупува имота. Той включва необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Монолитната носеща конструкция на постройката е била в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути. И въпреки първоначалния план от 2018 г. къщата да се възстанови, една година по-късно поредният паметник на културата е разрушен.

От прокуратурата са взели мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева на обвиняемата. По делото предстои приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението е до 5 години „лишаване от свобода“. Както и глоба от 2 000 до 10 000 лева.   

Вижте още: