Жилище в манастир


Чешкото студио за интериорен дизайн ti architekti осъществи интересен проект. Той е за апартамент, които се намира в комплекса „Малък манастир“ в сградата на стар манастир от 17 век. в центъра на Стара Прага.

Жилището с обща големина от 100 кв. м има две бани, съблекалня, спалня, детска стая и хол с кухненски бокс.

По време на процеса на обновяването му много неща от първоначалната концепция на собствениците му били променени. Историческият дървен таван и оригиналните стенописи над тавана били скрити от гипсокартон.

ti architekti не могли да оставят този исторически отпечатък скрит и повикали реставратори да го възстановят. Вместо декоративни фрагменти, те поставили контрастиращи сурови и промишлени елементи и материали в комбинация със съвременни дизайни.

Високата кухненска част е покрита от бетонна врата в черен цвят. Кухненският остров пък е покрит с огледални плочи от неръждаема стомана

Някога в зоната на спалнята имало параклис. Тя била отделена заедно с прозореца чрез завеса, която покрива стените по периметъра на спалнята. Зад завесите се създава сцена, покрита от завеса.

В апартамента има малка съблекалня. Именно е нея те открили оригиналните стенописи.

Всяка от баните е напълно различна. В първата е използвана обновена историческа вана. Втората е доминирана от дъска, изработена от тропическо дърво за разлика от бетонната повърхност на стените и тоалетката от неръждаема стомана.

Снимки: ti architekti.