Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Живи статуи превземат Русе в края на юни

автор: Силвия Петрова

Живи статуи ще превземат центъра на Русе в края на този месец. Изключително атрактивното събитие ще се проведе за поредна година в крайдунавския град между 24 и 27 юни. Международният фестивал тази година ще превземе крайбрежната алея, където в продължение на четири вечери необичайни и авангардни артисти с провокативни визии и затрогващи истории ще се представят пред публиката.

Фестивалът за поредна година е организиран от Русенския театър „Сава Огнянов“, който преди лятната ваканция закрива театралния сезон с това пищно улично събитие.

Всички вечери на открито са безплатни за гражданите и гостите на града. Началото на всяко от тях ще бъде в 20.30 часа. В първите два дни, четвъртък и петък, участие ще вземат 8 селектирани артисти от 5 европейски държави. Това са Нидерландия, България, Полша, Украйна и Англия. Румънският театър „Маска“ ще се развихри на кея в събота и неделя . „Най-доброто от Живите статуи“ е ретроспекция на най-добрите образи, създадени от трупата за последните 20 години.

Цялата тази четиридневна феерия от цветове и образи ще „изгори“ в последната вечер с огъня на Огнен театър „Палячи“. Тя ще се роди отново, като феникс, в следващото издание на „Живи статуи“. Тази година артистите са подготвили зрелищно 20-минутно огнено шоу, създадено специално за закриването на фестивала. А организаторите загатват, че в специалния финал са замесени няколко огнехвъргачки и специална сценична техника. Началото на спектакъла е в неделя от 22:00 часа.

В четирите дни организаторите ще позволяват на свободни улични артисти, жонгльори, музиканти и други да играят „на шапка“ в обособена зона на кея, точно до мястото на основните събития, като така ще имат шанса да впечатлят основните организатори и да спечелят част от публиката,  дошла за главните събития. Най-добрите от свободните артисти ще получат покана от организаторите да вземат участие в официалната програма на следващото издание.

Над 25 различни персонажи в различно направление и техника на живата статуя ще могат да се видят в 4-те фестивални вечери. Това далеч не е всичко, което организаторите са подготвили за публиката. Всяка вечер ще се играе и по едно напълно безплатно импровизационно шоу, на голямата амфитеатрална сцена на кея от 21:30. То ще се изпълнява от новосформираната импро трупа в града „ВиЖна“. Импровизационния театър прави публиката съучастник в спектакъла. Той се ражда на момента от актьорите на сцената и обикновено взема твърде необичайна посока.

Международният фестивал „Живи статуи“ се провежда за шеста година, като беше прекъснат през миналата 2020-та, заради усложнената обстановка с COVID в световен мащаб.

Събитието, което е единствено по рода си в България, се роди преди време от превърналото се в традиционно гостуване на румънския театър „Маска“ и техните живи статуи.

Днес Международен фестивал „Живи статуи“ е събитие със самостоятелна основна програма от 4 вечери и горд носител на титлата „Най-оригинално туристическо събитие в Община Русе за 2019“. Фестивалът ще предложи на публиката си и уникална съпътстваща програма в зала, която е в първите 2 вечери.

„Мълчаливи предания“ – визуален спектакъл по български легенди и митове на Държавен куклен театър Варна.

„Авеню Q“ – бродуейски мюзикъл за възрастни на Столичен куклен театър. Той е носител на три награди „Тони“ ще гостуват в Голяма зала на Театъра от 19:00 часа, съответно на 24 и 25 юни.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

17.05.2019

8 от най-ужасяващите архитектурни предложения за Нотр Дам

Миналата седмица ви представихме някои от най-известните нови дизайни за покрива на парижката катедрала Нотр Дам. На 15 април избухна […]

Прочети още
15.01.2021

„Визуални коридори” за защита на гледките на София към планините

София се развива динамично през последните години, което неизбежно променя нейния силует. Строителството на нови високи сгради поставя сериозни предизвикателства […]

Прочети още