Живот на високо във вертикален град


Очаква се три небостъргача да станат най-високата сграда на Утрехт, Холандия и да бъде пример за устойчив градски живот в историческия град. Вертикалното селище MARK, проектирано от консорциум от архитекти, спечели наскоро конкурс за високо строителство и екипът планира да започне строителството през 2021 година.

 

Жилищните сгради ще разполагат с обширни оранжерии на върховете си. Земеделието също ще бъде интегрирано във всяко ниво, което ще направи широкодостъпни пресни плодове и зеленчуци за всички жители и ще намали драстично въглеродния отпечатък. Самите сгради ще бъдат благоприятни към климата, което означава, че ежедневната им работа няма да отделя парникови газове. Това е важен момент, като се има предвид, че сградите и строителството представляват близо 40% световните емисии на парникови газове.

 

Освен биологичното, комплексът насърчава и социалното и икономическото разнообразие. Около 60% от жилищата ще бъдат запазени за наематели, като останалите ще бъдат на разположение за собственост или жилища за възрастни с опции за грижи вкъщи. Повече от 1 125 апартамента ще бъдат предложени за различни цени под наем, което има за цел да отговори на нарастващите искания за жилища на достъпни цени в града.

В отговор на честите критики, че високите етажи насърчават чувството на изолация,  MARK нарочно насърчава колективен начин на живот и чувство за общност. Дизайнът включва многобройни общи помещения като ресторанти, басейни, общи перални съоръжения, фитнес зали, работни помещения и художествени студия. Жителите ще разполагат с обширни съоръжения за велосипеди и флот от 100 общи коли.

Очаква се строителството на иновативния комплекс да приключи през 2023 г. Трите сгради ще бъдат на 80 метра, на 100 метра и на 140 метра.

Консорциумът от архитекти, дизайнери и разработчици в Холандия, който се основава проекта, включва Karres en Brands, Stadswaarde, Koopmans Bouwgroep, J.P. van Eesteren, KCAP; Geurst и Schulze.

Източник: Inhabitat.com