Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

ЖП връзки: България и Македония срещу Швеция и Финландия

ЖП връзки

Обсъжданията за развитие на ЖП инфраструктурата между България и Северна Македония продължават. Но Швеция и Финландия възстановиха пътническата си железопътна връзка скорострелно.

На проведена среща между генералните директори на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и Хари Локвенец, директор на „Македонски железници – Инфраструктура“, бяха представени етапите на проектиране на ЖП връзката между двете страни. Акцентът на срещата беше проектът за изграждане на граничния тунел на Деве баир. Директорите потвърдиха ангажимента за съвместната дейност на работните групи. А в заключение се стигна до извода за необходимост от нова тристранна среща, в която да се включи и Албания. Желанието е да бъдат обсъдени ЖП връзките между Адриатическо и Черно море. В това число и достъпа до италианските пристанища Бари и Бриндизи.

Междувременно други две съседни държави си стиснаха ръцете за изграждането на пътническа железопътна връзка.

Става дума за Швеция и Финландия, които не са имали връзка с пътнически влакове от близо 30 години. Взимайки предвид факта, че пътуването с влак е все по-популярно и предпочитано, скандинавските съседки предприеха бързи мерки за установяване на трансгранична връзка чрез пътнически влакове. Така в началото на месеца ЖП гарата в шведския граничен град Хапаранда отвори врати за гражданите за първи път след 29 години.

Властите във Финландия пък предприеха действия да електрифицират 20-километровата ЖП отсечка между Лаурила и шведската граница. Това ще им струва 1,6 милиона евро. Средствата даде Европейският съюз, уточняват от themayor.eu. В допълнение към това скандинавските страни търсят и финансиране за обновяване и електрификация на железопътния мост през река Торнио.

Една от причините за по-бързите решения и конкретни действия между Швеция и Финландив е убеждението на Лапландия, че развитието на пътническата железопътна мрежа ще отвори нови възможности за туризъм и ще даде тласък на икономиката в страната. А надеждите на Нина Форсел, изпълнителен директор на финландския туристически съвет са, че един ден пътуването с влак ще свързва цяла Европа.

снимка: Pixabay

Вижте още: