Зимен Кръстовден


Наричан още Кръстци, Водокръщи или Попова Коледа. В българските вярвания се смята, че през тези дни има космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са „некръстените“ дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди, които по начало са много сходни. Вторият и третият са Йордановден и Ивановден, чиито „водни имена“ на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

Сутринта в църквата свещеникът отслужва служба,  кръщава и освещава водата, като пуска в нея кръст. Със светената вода и китка босилек той обикаля домовете и ръси за здраве и да изгони злите сили. Народното поверие било, че ако на този ден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна. Като ръси по къщите,свещеникът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март.

На Зимния Кръстовден се спазва строг пост и трапезата е с постни ястия. Празникът е част от новогодишните празници и свързва Нова година и Йордановден.

Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне.

Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново. В Родопите смятат, че в тази нощ ветровете се бият помежду си.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете ходят „совойници“. Те са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството. Придружени са подобно на коледарите от по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.

Св. мчци Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария

Св. Теопемт бил никомедийски епископ. При гоненията срещу християните той бил хвърлен в тъмница и жестоко изтезаван, но въпреки мъченията оживял. Приписали това чудо на християнско магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Ала и неговите отрови не погубили християнския мъченик. Теона приел християнската вяра, поради което бил жив заровен, а Теопемт – обезглавен.

Имен ден: Кръстьо, Кръстана