Зимни грижи за стайните растения


Дали са в къщи през цялата година или само прекарват зимата вътре, домашните растения може да са истинско предизвикателство през зимата. Вариращите дневни температури, сухият въздух, късите дни и ограничената светлина правят условията за отглеждане на растенията далеч от идеалните. От The Spruce ни предлагат 5 съвета, които да ни помогнат стайните растения да изкарат комфортна зима вкъщи.

По-малко поливане
Може да звучи контраинтуитивно, но стайните растения се нуждаят от по-малко поливане през зимата. Въпреки, че зимният въздух е по-сух, растенията растат по бавно през студеното време. Някои дори влизат в стадий на покой при който прекалено многото поливане може и да доведе до гниене на корените.

Повърхността на почвата може да изсъхне бързо, но това не е показател, че растението се нуждае от вода. Можем да проверяваме почвата дали е суха като боцваме с пръст на сантиметър или два под повърхността. Тогава е време да извадим лейката. Важно е също и да използваме вода с приблизително същата температура на въздуха, за да не се шокират корените на растението.

Въпреки че повечето растения се нуждаят от по-малко поливане през зимата, не трябва да изчакваме да изсъхнат или да им паднат листата, за да ги полеем. Различните растения имат различни нужди – това е толкова вярно през зимата, колкото през лятото. Кактусите и сукуленти са устойчиви на суша и може да не се нуждаят от поливане изобщо.


По-висока влажност
Най-голямото препятствие през зимата вероятно е ниската влажност. В отоплените домове влажността може да спадне до 10-20 процента през зимата, а растенията предпочитат нивото да е по-близо до 50. Освен ако имаме овлажнителна машина вкъщи, ще се наложи да повишим нивото на влажност. Един лесен начин е да поставим растенията в групи. Те пускат вода през листата чрез процеса на транспириране и когато са близо едно до друго, всичките ще се възползват от транспирираната влага. Ако има място в кухнята или банята, това са най-идеалните помещения за поставяне на растенията, тъй като в тях се натрупва най-много влага от душове и вряща вода.
Друг добър вариант е старият номер за поставяне на растенията върху или близо до тава с вода. Само не трябва да ги поставяте във водата, понеже така може да изгният корените. Саксията трябва да е повдигната над нивото на водата, примерно като сложите камъни (по-високи от нивото на водата) във водата и поставим саксиите върху камъните.


Умерена температура
Повечето растения, както и хората, харесват дневни температури между 18 и 23 градуса и нощни температури над 10 градуса. За да осигурим тези условия за растенията си, е важно да ги пазим от студените течения, както и източници на топлина, като радиатори, фурни, камини и електрически устройства. Резките промени в температурата могат да убият стайните растения толкова лесно, колкото и продължителните периоди на топлина или студ.

Оптимално изложение на слънчевата светлина
Слънчевата светлина не само е по-малко през зимата, тя влиза и под по-нисък ъгъл. Може да се наложи да преместим стайните растения на по-светло място, примерно до прозорец с южно или западно изложение. Само не трябва да се получава течение.

Трябва да завъртим саксиите, когато поливаме, така че всяка страна на растението да получи слънчева светлина и растението да расте равномерно, а не да се разтяга, за да достигне светлината.

Зимен режим
Понеже растенията растат слабо през зимата, те не се нуждаят от наторяване – всъщност, допълнителното хранене само ще разстрои естествения им цикъл. Когато виждаме признаци на нов растеж или зеленото на съществуващите листа оживява, тогава може да сложим тор, за да им дадем тласък към вегетационния сезон.

Стайните ни растения имат нужда от най-необходимото, за да се поддържат през зимата – нямат нужда от никакво специално внимание. Както през лятото, така и през зимата могат да страдат от вредители като насекоми и гъбички, затова е важно да ги следим за ранните признаци на проблеми. Иначе, докато не се възобнови вегетационният сезон, няма нужда да ги пресаждане или да им взимаме резници. Може да мислим за зимата като неактивния сезон за стайните растения и да ги оставим да си почиват.

Източник: www.thespruce.com

Снимки: Melina Hammer, Timber Press, Smart Garden Guide