Зоопаркът в Пловдив готов до юни


Върху 40 декара площ с усилени темпове се строи новият Зоопарк на Пловдив.

Вече са положени основите на 22 хабитата за 50-60 вида животни, изградени са коритата на 26 езера и 6 рекички с мостчета, които да осигурят на бъдещите обитатели максимално близка до естествената им природна среда.

Изградена е цялата подземна инфраструктура с водопроводна и канализационна система, както и подземната част на оградите на всички хабитати.  Сглобяват се къщички за животните с добит в Смолянско и импрегниран във водещи български фирми дървен материал. Започна монтиране на дограмите, както и част от външната метална ограда, обясни директорът на фирмата-изпълнител Вакрил Запрянов, който увери кмета на Пловдив Иван Тотев, че до юни обектът ще е завършен.

„Това е първият и единствен засега в България зоопарк, изграден по най-високите европейски изисквания, така че всяко едно от животните да се чувства във възможно най-естествена среда. Осигуряваме много водни площи с пещерни конструкции, дупки и укрития. Към края на март  пускаме предложенията за осиновяване от фирми и граждани на животните, които ще живеят тук“, заяви инж. Иван Тотев при инспекция на обекта вчера със заместник-кметовете инж. Димитър Кацарски и инж. Златин Велев, кметът на район „Западен“ Димитър Колев, директорите на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев, ОП „Градини и паркове“ – Стоян Алексиев, ОП „Чистота“ – Иван Стоянов, и много журналисти, заинтригувани от темата за бъдещето на зоокъта, който поради непригодност през 2008 г. бе затворен за посещения.

,