Предизвикателството да си жена архитект и партньор


В рубриката ни „Клуб 1към1“ следващите дни наши гости са  двама от управляващите партньори на турското архитектурно студио GMWM – Дикле Демирджиолу и Пънар Емекджи, които ще бъдат и наши лектори по време на BULDINGSTYLE 2019. Двете дами ще представят най-новите и най-интересните си проекти и така ще открият форума. Преди да се срещнем официално с тях, решихме все пак да разберем малко повече за тях. 

Какво означава GMWM?
– GMWM е турска архитектурна и интериорна практика, създадена през 2000 г. в Истанбул. Тя е  наследник на британската компания GMW Architects, създадена през 1949 г. в Лондон. GMW са инициалите на основателите –  Gollins, Melvin и Ward – GMW Architects,  а „М“ идва от „MIMARLIK“, което на турски е „Архитектура“. За съжаление GMW Architects вече не работят. Но сме горди, че проддържаме живо името на GMW и то с техния ентусиазъм, така както е бил и преди  70 години.

Как беше създадено студиото? Как се запознахте?
GMWM е създадено от  Али Озверен, след завършването на новия проект за международен терминал на летище Ататюрк в Истанбул. По това време той е старши партньор на GMW Architects в Лондон. Ние сме близки приятели още от първи курс на университета. Присъединихме се към GMWM като архитекти, а през  през 2011 г . станахме партньори. Сега практиката се води от нас.  Али, нашият основополагащ партньор все още ни оказва пълната си подкрепа във всички аспекти. За нас той винаги е бил пример за подражание, като архитект, като лидер и като партньор.

Работили сте по много международни проекти. Кое беше най-голямото ви предизвикателство?
– Смятаме, че всеки от тях беше предизвикателство за нас. Например, терминалът на летище Внуково беше първия ни международен проект. Там  се сблъскахме с изискванията на SNIP и изискванията към градските архитекти. Терминал 3 в Кайро беше един от най-трудните, защото работехме от два офиса – един в Истанбул с турски архитекти и един в Кайро с египетски архитекти. Две различни култури, работещи за една и съща цел на трети език – английски,  който не е майчини за нито един от тях.  Много недоразумения се случиха между членовете на екипа. Летище Македония в Скопие беше много успешен проект, защото се осъществи бързо с ниски разходи. Той бе завършен за 12 месеца, включително проектиране и строителство. Летището в Кувейт пък беше огромно по отношение на площ и беше първия ни проект, завършен в пълна BIM платформа. Проектите за летище Рим Фиумичино и летище Шипхол са много специални за нас, тъй като предоставихме консултации за планиране на властите и международните дизайнерски екипи. А чисто като жени архитекти, проекти в Саудитска Арабия и Иран бяха предизвикателство за нас. Научихме много от всеки от тях и все още се учим. Винаги сме развълнувани да поемем нови предизвикателства.

По какви текущи проекти работите?
В момента работим по проект за централно управление на Централната банка, който представлява много висока сграда с площ от около 90 000 кв. м. Ние предоставяме всички наши услуги в BIM, а също така предоставяме услуги за управление на BIM за всички членове на дизайнерския екип. Другият ни настоящ проект е Portonovi в Черна гора, който ще представим подробно в нашата презентация по време на BUILDINGSTYLE.

Били ли сте някога в България?
Дикле: Това е първият ми път и много се вълнувам да дойда.
Пънар: Да, през 2000 г. останах в София за 2-3 дни, спомням си красивата катедрала, моста на любовните и много готин нощен клуб.