Mymosaic – микс от дигиталност и класика

Продуктите ни се използват и по фасади на сгради от Дубай до Канада


Интервю Ани ДАМЯНОВА

На 14 март в хотел Сердика в София  бе представена нова технология наречена Mymosaic. Ден по-късно направих това интервю с трима от участващите в този красив проект – Silvia Gastaldi – президент на Mymosaic,  Vincenco Curm – Търговски мениджър и  Анелия Александрова – търговски представител за България,  за да разбера повече за продукта и за хората, които стоят зад него. Бях на тази презентация по покана на Румяна Благоева от Мрамор и Гранит Дизайн, една прекрасна дама, с която се познавам от доста години и на която благодаря за възможността да бъда част от представянето на Mymosaic в България.

Силвия, разкажи ни, моля те,  малко повече за теб, за Mymosaic.

Моята лична история е пряко свързана с моята работа. Аз представям международна група,  специализирана в разработването на полимерни материали, а Mymosaic е част от нея. Обикновено продаваме нови технологии, затова приемам разработката на материала като вид завръщане към корените ни. Този път обаче, решихме да задържим технологията на Mymosaic за себе си, за да я продаваме и разработваме на нови пазари.

отляво на дясно – Румяна, Силвия, Винченцо и Анелия

Какво е твоето образование? Химик ли си?

Не, учила съм макро икономика, но много се вълнувам от различни идеи, от еволюция на продуктите и това е причината да оглавя този проект. Винаги ми се е искало да направя нещо иновативно, а това, над което работим сега, е истинско предизвикателство.  Чувствам се комфортно, макар че не е лесно, но животът винаги те отвежда, там където трябва да си.

 

Къде е ситуирана компанията?

Офисът на Mymosaic е в Ню Йорк. Стратегията на този иновативен проект е да тръгне от американския пазар и причините за това са няколко. Една от тях е, че в момента, в който започнахме проекта, преди 5-6 години, европейската икономика не бе особено стабилна. Ние всички бяхме убедени, че за толкова нов  продукт ни е необходим пазар, който се интересува от иновативни технологии. Това е и другата причина да изберем  Америка, тъй като там има много хотели, а ние сме насочени основно към тях.  И така започнахме да представяме своя продукт на хотели и по-големи хотелски вериги като Мриот, Хилтън и имахме успех. По-малко е участието ни в жилищното строителство, защото в Европа проектите са частни, а ние търсехме нещо релевантно. Производството на Mymosaic е в Италия, но криейтива е американски.

Защо Mymosaic (моята мозайка)?

Mymosaic, защото продуктът е много личен.

А защо не Yourmosaic (твоята мозайка)?

Защото, всеки може да я направи своя. Не искаме да диктуваме „тя е твоята мозайка“ , а да я усетите като „моята мозайка“ „аз имам Mymosaic в моята къща“, много по-лично е.

А какво ви накара да  създадете Mymosaic?

Стартирахме от  идеята за римската мозайката, разбира се. Това е една много дълга история. Тя също е била използвана и за артистично себеизразяване през вековете. Мозайката през последните години претърпява криза. Проектите, които се получават добре, са много скъпи. Тя продължава да е красива, но цената е висока. С нашата технология искаме да вкараме и модерно докосване в мозайката.  Тя е микс от дигиталност и класика. Това е нещо ново за пазара и отговарящо на неговите нужди.

Какви са компонентите на Mymosaic и от какъв материал се прави?

Използваме наш материал, който вече е сертифициран, казва се нанополимер. Изглежда като класическа мозайка и самите части са класически плочки. Това е важно, защото работниците, които я монтират,  трябва да я усещат удобна за работа и да им е добре позната. Има го и другия момент, в който ако трябва да направиш голяма стена от мозайка, тогава трябва да я редиш като пъзел, а ние улесняваме работниците и в това отношение. Всяко парче мозайка има свой номер, който отговаря на номера върху схемата, предоставена на работниците. Това им позволява да работят спокойно и лесно да наредят мозайката. Схемите на Mymosaic са много лесни, но технологията на производство е сложна, затова решихме да запазим технологията ни в тайна. Материалът е по-издръжлив и с доста по-добър ефект от обикновените стъклени мозайки. Проучването за постигане на този ефект ни струва много скъпо, вложихме доста усилия,  но накрая успяхме да патентоваме нанополимера като нова технология за изработване на мозайка. За целта ние използваме нано частици, което само по себе си е революционно.

Какви са техническите характеристики на мозайката?

Мозайката ни е много лека, много добри водоустойчиви характеристики, устойчива е на триене и износване. Тя може да бъде почиствана със силни препарати, дори с белина и да запази добрите си характеристики, което позволява да бъде използвана в обществени сгради като болници, училища и не абсорбира. Материалите, с които се правят мозайки отвън са доста ограничени. Те често биват повлияни от времето, от влагата, от атмосферните условия като цяло. Нашите продукти се използват по фасади на сгради от Дубай до Канада и до сега не сме получили оплаквания. Това е благодарение на иновативните технически характеристики.

Говорихме, че вашите плочки също така имат и добри пожароустойчиви характеристики. Ще ни разкажеш ли малко повече за това?

Да, разбира се. Има определени изисквания, заложени от американския пазар, а и европейския също, които се отнасят до пожарозащитата. Първите сертификати, които трябваше да извадим бяха тези, които да ни позволят монтирането на мозайката по стени. Това бе голям проблем при създаването на материала. Много е трудно да създадеш полимер, който да отговаря на високите изисквания за пожаробезопасност. Не можем да кажем, че нашата мозайка е напълно пожароустойчива, но смятаме, че постигнахме доста високо ниво на безопасност. Нищо не е на 100% устойчиво на огън, но нашият продукт отблъсква огъня и не се самозапалва.  Mymosaic  има B и C категория пожароустойчивост

Кои държави вече са ваши партньори?

Винценцо: Както Силвия каза, нашите партньори са основно в САЩ, но в момента навлизаме и в някои европейски пазари, Средния Изток, страните от Персийския залив и  Северна Африка.

Можете ли да ми кажете в какви сгради се използва вашата мозайка в Америка и в Европа? Има ли разлика?

Мозайката ни се използва основно за дизайнерски решения в интериора на хотелски стаи, рецепции, ресторанти, барове и др. Работим и върху приложението на мозайката в басейни, СПА комплекси, изпълняваме, разбира се и фасади.

Силвия: В момента правим един проект в Маями, с който сме изключително горди.  Маями е известен дизайнерски район,  но напоследък е твърде скъп за дизайнерите, заради големите модни брандове като „Гучи“, „Прада“, „Луи Вютон“, които са много сериозни играчи на пазара. Цените за дизайнерите се покачват екстремно и затова този район не би могъл да се използва повече от тях. Но управниците на Маями са умни и, за да не изгубят дизайнерския си облик, направиха състезание между хората на изкуството, което бе  спечелено от  Джонатан Брендър от Венецуела. Той избра да сложи върху фасадата не неговият проект Mymosaic.  Така че чрез него ние вече сме познати там, започваме с МОЛ, а след това ще бъдат реновирани фасадите на стари индустриални сгради с Mymosaic. Той ни изпрати негови картини, ние ги превърнахме в плочки, които ще се монтират върху фасадите. Това много ще освежи руините в този индустриален район.

Ще ми обясните ли малко повече за работата ви с дизайнерите?

Нашите отношения с дизайнерите са като отворена книга. Ние им казваме, че могат да направят всичко с нашия продукт, но какво означава всичко. Понеже продуктът може да бъде съчетаван по толкова много и различни начини, то изкуството е неизменна част от него. Това е голямо вдъхновение за дизайнерите, а ние искаме да ги вдъхновяваме, да използват нашата мозайка, за да създават изкуство. Радваме се, че можем да дадем на дизайнерите свободата да си играят с нашия продукт, да бъдат креативни. Ние им предоставяме много специални цветове, или специални идеи за цветове, за да им произведем необходимите плочки за точно определена картина. Те могат  лесно да получат търсения ефект.

Ще дам пример за работата ни. Всички знаят за Orange Hermès и техния колоритен оранжев цвят. В Ню Йорк имахме проект за един хотел, в който трябваше да пресъздадем абсолютно същия тон на оранжевия цвят. За клиента ни бе много важно да бъде точно тоналността на Orange Hermès. Ние успяхме да произведем мозайка с абсолютно същия цвят с този, който дизайнерът бе поискал.

Колкото повече дизайнерите опознават нашия продукт, толкова повече искат да работят с него.

Как избрахте да работите с Анелия и Руми?

Познавам Анелия от доста време. Тя е много внимателна към своята работа, много е чувствителна. Ние се разпознаваме една друга като бизнес дами, като хора, които могат да си имат доверие и като хора с добър вкус. Така се сближихме не само професионално, но и в личния си живот. Тя се запозна с Mymosaic още в началото на проекта. Тогава аз й обясних какво смятам да правя, а тя и Руми решиха да проучат пазара и да създадат необходимите условия за работа с  него. Може да се каже, че проектът ни по някакъв начин е познат в България още от самото начало. Руми пък е експерт в областта на естествените строителни материали какъвто е камъка. Много по-лесно е да предлагаш продукта си, когато си добре запознат с обществото на дизайнерите. Аз възприемам нашата мозайка не само като декоративен елемент, а и като строителен.

Към Анелия: С какво те впечатли Mymosaic и защо  реши да го предлагаш на българския пазар? Каква е твоята роля?

Когато Силвия ми представи продукта, аз бях много впечатлена. Както тя каза, ние имаме еднакво разбиране за красотата и усещането за живота. И двете носим изкуството в сърцето си. Аз съм търговец. Занимавам се с търговия на полимер вече близо 15 години. Може да се каже, че съм родена в сферата на полимера. Ние добре познаваме материала, имаме съгласие и върху неговата концепция, а също така имаме и общи естетически разбирания – всичко това ни обедини много силно. Когато тя ми представи красивия си продукт, аз веднага се влюбих в него, защото бе нещо напълно ново за мен, нещо, което ти дава свобода да се изразяваш. Като човек, който има засилено чувство за красота, това бе много важно за мен. Всички ми казваха, че тук пазарът е малък и че на Балканите този продукт няма да се продава, но аз вярвам, че красотата се цени навсякъде по света, също както и иновацията. И така стъпка по стъпка стигнахме и до този момент днес, когато представяме тази нова възможност да направим своята реалност по-интересна, с повече вдъхновение за всички. Това бе причината да започнем да предлагаме продукта тук. Разбира се, както всеки успешен бизнес, и ние се нуждаехме от добър екип. Аз търсих правилния човек за работата, който да има сходно на нашето мислене, който да може да оцени технологията и концепцията на Mymosaic. Така намерих Руми, която е с богат опит в областта на естествения камък и е с много силно развито чувство за естетика. Точно това ни обедини всички – чувството за естетика. Смятам, че тази технология е създадена специално за дизайнерите и за креативните хора.

Вие сте единствените представители на Mymosaic за Източна Европа. Какъв е вашият план за популяризиране на продукта?

Организираме наши събития,  участваме в различни изложения. Срещаме се с много архитекти и дизайнери, правим презентации по форуми.

Срещате ли се с архитекти и дизайнери извън България?

Да, вече го правим. На тях много им хареса продукта и са готови да започнем работа. В момента водим преговори в Румъния и Гърция. Настоящето събитие бе организирано за българските архитекти, но нашия фокус са Балканите.

В кой ценови клас е Mymosaic?

Нашият материал не е евтин, но не можем да кажем крайна цена. Това е доста персонализиран продукт, затова е възможно и цените да варират. Това е „моята мозайка“, не е мозайката от магазините. Може би сме в средния ценови клас към високия.

Какво предлагате като цялостна услуга?

Силвия: Ние представяме Mymosaic по два начина. Единият е като картина, която сам да поръчаш и другият е като готова колекция. Тук имаме два различни фокуса. Първият изисква пълна персонализация на материала от страна на дизайнера, който може да изисква всичко по мозайката като цветове, големина и форма. Той се свързва с Анелия и заедно изглаждат детайлите преди тя да ни изпрати файла и поръчката. В този случай нашият графичен отдел оценява качеството, цветовата гама на снимката или рисунката. Можем да уголемяваме картината колкото си искаме, защото нямаме някакви граници за големината, което е доста удобно за фасади. След това създаваме симулация, която показва как би изглеждала картината на живо. Рендърингът дава идея на дизайнера как би изглеждала картината му на нашите плочки. Това е важно, защото може да си представяме картината как би изглеждала в дадена форма. Може да се окаже, че тази форма не се получава добре и да предложим други варианти на дизайнера, така че той да има избор. Когато този процес завърши и всичко е готово за производство, тогава вече правим и офертата. Тук говорим за средна към висока цена заради целия този процес и качеството на мозайката. Също така показваме и мостри на дизайнера, за да сме сигурни, че всичко е изрядно. След това продукцията отнема 2-3 календарни седмици, за да бъде завършена и изпратена в кашони до получателя.

Вторият аспект на нашия продукт, който е по-лесен и достъпен, е готовата колекция. При създаването на колекцията използвахме  най-вече техническите параметри на мозайката ни, така че да създадем нещо впечатляващо като разнообразни форми, специални цветови тоналности. Това е работа на нашия дизайнер, който създава колекциите ни. Тук вече цената ни е много конкурентна, но винаги е в средния към високия клас, защото произвеждаме нещо много специално. Ние не искаме да сме агресивни на пазара, а да дадем мотивация на архитектите и дизайнерите да творят различни неща