Андреа Д‘Антраси: Архитектурата в София прави града да изглежда млад


Интервю: Лина ГЕОРГИЕВА

Преди дни се състоя най-голямата конференция по фасаден инженеринг у нас. Събитието бе организирано от ЕТЕМ и събра най-значимите имена в архитектурата днес. Макар на конференцията да присъстваха толкова много и големи фигури в архитектурата, аз имах късмета да се срещна с един от най-усмихнатите и лъчезарни лектори там – Андреа Д‘Антраси. Той е  асоцииран партньор в MAD Architects и архитект на доста интересни проекти по целия свят, сред които The Absolute Towers в Канада – наистина грандиозен проект. Срещата ни се проведе набързо, предвид сгъстената програма на събитието, но това не ни попречи да обсъдим някои любопитни тематики, да разбера какво му харесва в България и с какви впечатления е останал от конференцията.

Здравей. Как си? Как се чувставаш в България?

Добре съм.  Чувствам  се много добре, срещнах много интересни хора и всички са изключително любезни. Разгледах града, харесва ми атмосферата тук. Всичко е много хубаво.

Тук си за пръв път?

Да, това е първото ми посещение в България.

Какво ти направи впечатление? Как усещаш атмосферата в града?

Градът ми изглежда много подмладен. Струва ми се, че има много нови сгради с модерна архитектура. Затова ми харесва и излъчването, което идва от сградите тук.

Как ти се стори архитектурата на пръв поглед? Все пак тук имаме предизвикателството да съчетаваме старата – соц архитектура с модерните високи сгради. Смяташ ли, че се справяме добре в задачата си да намираме баланс между двете неща?

Аз идвам от Рим, където също се налага съчетанието между старо и ново. Вярно, че там положението е малко по-различно, но въпреки това се сблъскваме със сходен проблем. Затова смятам, че ако не можеш да промениш сградите, то можеш да промениш околната среда – лендскейпа. Добрата поддръжка на тези стари сгради също е от съществено значение за вписването им в модерния дизайн на града. Смятам, че все пак тук има добро съотношение между новите и старите сгради.

Аз също така прекарвам и голяма част от времето си в Китай, където има сходен проблем. Там отново срещаме много соц сгради, а небостъргачи изникват непрекъснато. Така че съм свикнал на тази архитектура. Смятам, че това е и добра среда за архитектите, защото те могат да развиват идеите си и да преобразяват облика на града.

Защо прие поканата за тази конференция? Какво привлече вниманието ти тук?

Аз работя много в Италия, във Франция, имахме много работа и в Турция, понякога и в Германия, Швейцария. Така че това е част от Европа, която не съм посещавал и не познавам толкова добре. Бях много любопитен да посетя страната ви, да науча повече за нея и за архитектурата тук, а също така се интересувам и от бизнес възможностите тук. Затова приех поканата на драго сърце.

Освен архитектурата, разбира се, какво друго ти направи впечатление София? С какво страната ни успя да  грабне вниманието ти?

Обикновено като ходя на нови места съм много любопитен за храната (смее се). Затова първото нещо, което веднага привлече вниманието ми е местната кухня. Много ми хареса, обичам да откривам нови места и съответно и нови вкусове. Това е , което обикновено правя и този път не бе изключение.

Много се радвам, че си успял да опиташ кухнята ни, можем да се похвалим с интересни гозби.

Да, наистина ми беше интересно.

Аз пък съм любопитна специфично към един от вашите проекти. Четох, че сте започнали съвместен проект с режисьора Джордж Лукас, който е една от най-големите фигури в съвременното кино. Става дума за арт музея. Как се чувстваш да работиш за такава звезда като Лукас? Какво интересно би споделил за този проект?

За съжаление, аз нямах възможността да работя лично с него, но някои от колегите ми прекарват доста време около него. Те ми споделиха, че той е един изключително интелигентен човек, с много добри познания за архитектурата и знае точно какво иска. Макар и  той самият да не е архитект , аз разбирам от тях, че Лукас има доста добро виждане за нещата, борави доста умело с пространството и знае как да предизвика и събуди нови усещания и изживявания в хората – нещо, което всички целим да правим с проектите си.

Кога мислиш, че ще е готов музеят? Предполагам, че има вече опашка от фенове на „Междузвездни войни“, които чакат това да стане.

(смее се) Може би след около 3 години. Не е толкова скоро, но не е и много далече във времето.

Много ми харесва идеята за този ваш проект, много ми е на сърце. Ще ми кажеш ли, обаче, кой от вашите проекти ти лежи най-много на  сърце?

Може би това, което работя в Рим, защото това е моят град. Така че да доведа MAD Architects в Рим бе много важно за мен, много се радвам, че това стана. Мисля, че там проектът ще се получи много интересно. Работя в страхотен екипа, с който се опитваме да благоустроим улица „Бонкомпани“ в Рим. Това е нещо от голямо значение за мен.

Тук на конференцията ни разказа повече за небостъргачите Absolute Towers. Какво бе усещането да проектираш толкова изумйителни сгради?

Аз не работих директно върху проекта, защото започнах работа в MAD след като вече те бяха спечелили надпреварата за проекта, но смятам, че работата, която колегите са извършили е зашеметяваща. Проектът едновременно е прост, изчистен, а в същото време имаме и много динамика, сградите сякаш се извиват, движат се. Тази концепция много ми допада. Мисля, че с чиста и не сложна техника е постигнато много, направени са сгради, които се превръщат в център за вниманието в града.

Благодаря ти много за отделеното време. Пожелавам ти много приятно изкарване на конференцията.

Благодаря. За момента ми е много интересно да съм тук и част от това събитие.