Грейс Кодингтън: Всичко, което виждате, може да ви вдъхнови


Да си един от най-известните редактори на световната медия Vogue е истинско постижение в живота. Може би дори за някои сбъдната мечта. Грейс Кодингтън е редактор на британския Vogue и директор в американското издание и то вече за десетилетия. Нейният моден вкус е уважаван по целия свят и вдъхновява най-изявените модни дизайнери. Освен модна икона, Кодингтън е човек с широко сърце. Тя отглежда своя племенник като нейно дете след смъртта на сестра й. Имаме възможността да надникнем в дома на една забележителна жена, която да ни разкаже повече за модата, вдъхновението и живота.

„Винаги дръжте очите си отворени. Продължавайте да гледате, защото всичко, което виждате, може да ви вдъхнови“, казва Грейс Кодингтън и наистина нейният дом е вдъхновяващ. Тя живее в къща с три спални, закупена още през 1988 г. заедно с нейния партньор – френският стилист Дитие Малиж. Къщата е в близост до Ню Йорк, но е заобиколена от невероятна природа.

„Това е място, където можете да влезете и да се метнете на дивана и да си вдигнете краката нагоре“, казва тя за своята всекидневна, която е съвсем семпла и няма нищо тежкарско или модно в нея. „В този дом не са работили дизайнери. Тук е пълно с неща, защото животът ми е пълен с неща – не може да е по друг начин. Продължавам да мисля, че съм много минималистична, но всъщност аз съм най-лошото. И все пак съм готова да призная колко много неща съм събрала в зрялата старост от 77 години! “

„Не мога да спра хората, включително и себе си, винаги да носят котешки декорации“, казва тя за множеството изкуство и предмети свързани с котки. Някои от най-очарователните лични предмети могат да бъдат открити в коридора към спалните, където са окачени десетки скици. Кодингтън също признава, че често обича да размества, за да прави нови връзки между нещата. „Но Дитие винаги иска всичко да остане така, както си е, така че трябва да чакам подходящия момент“.

„Не нося дънки, a просто нося черно. Има няколко причини за това – аз съм малко старa и малко по-дебелa, a черното ме кара да изглеждам по-добре. Прекарах целия си живот като давах оценки на дрехи и правех дрехите си да са част от история, искам да нося чисти цветове. Не искам да мисля твърде много за онова, което обличам. Про нещо слагам нещо сутринта.“, казва Кодингтън в интервю с Алек Болдуйн за това как се чувства за себе си в момента и какво обича да носи. „Възрастните жени не трябва постоянно да се притесняват какво носят и да се стремят да изглеждат по-млади. Така те никога няма да се чувстват комфортно в кожата си. Аз не вярвам в пластичната хирургия. „, заявява смело Грейс.

„Родителите ми имаха малък хотел на плаж в Уесл. Той бе наистина малък, побираше може би двадесет човека най-много и работеше само през летните дни. Имаше туристи, не като тук в Ню Йорк, но все пак имаше. Така, че в семейството ми не е имало хора от модните среди. И все пак майка ми се стремеше да поддържа стил, мисля, че тя сама шиеше повечето от дрехите си, защото не е имало много магазини за дрехи. Тя винаги изглеждаше великолепно. Баба ми беше оперна певица – иска ми се да можех и аз да пея като нея, да бъда певица, но нямах този талант.“

„Когато съм тук, не отивам много по-далеч от градината, освен да пазарувам“, признава Коддингтън. „Плувам два пъти на ден, но иначе това е животът на много мързелива дама. И това е прекрасно. „, казва тя, а всъщност е една истински заета жена. Освен работата си с Vogue, тя работи по два проеакта за книги, телевизионно шоу и нова колекция чанти заедно с Louis Vuitton.

 

Текст: Architectural Digest, WNYC Studios

Снимки: