Христо Караиванов: Журито на „Баня на годината 2017“ се състои от доста сериозни имена


Краят на конкурса „Ideal Standard Баня на годината 2017“ вече наближава, а ние не можахме да се въздържим да не полюбопитстваме малко около неговата организация. На този конкурс човек винаги може да види прекрасни и интересни проекти, а оценяването е много трудно. Затова живо ни вълнува въпросът кой е в журито тази година, как се извършва гласуването. Защо  е избрана именно тази тема?
На тези въпроси и още други отговаря Христо Караиванов –  Директор Търговска организация Източна Европа и председател на журито.

Какво ще е журито, което оценява „Ideal Standard Баня на годината 2017“? 

Както всяка година, журито се състои от доста сериозни имена на архитекти, дизайнери, преподаватели. Тази година това са арх. Борислав Игнатов – председател на Камарата на архитектите в България, доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Гергана Милушева, арх. Радина Гешева, арх. Пламен Братков, арх. Пенка Станчева, Иван Гроздев, Георги Дучев, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Ирина Тамбукова, Светослав Тодоров, Красимир Капитанов.

Но гласуването не е само на журито. Как могат и читателите да се включат?

Гласуването е онлайн и журито трябва да оцени проектите до 21 февруари. Те не виждат имената на участниците, а само техните проекти. Чак след като свърши гласуването, проектите и участниците ще станат видими и за общата публика. Тогава от 21 февруари до 8 март се дава възможността на всички желаещи да се включат и да изберат своя фаворит. Онлайн гласуването ще бъде отворено за всички, а гласовете ще излъчат и победителите, които ще получат приза „Идеал Стандарт Баня на публиката 2017“ по време на официалната церемония през март.

Към момента можете да посетите thebathroom.bg и да очаквате гласуването да бъде отворено скоро. Всеки от гласувалите участва и в томбола за 20 предметни награди, които Идеал Стандарт ще раздаде след приключването на конкурса.

Какво се е променило в сравнение с предишните конкурси за „Баня на годината“?

Нововъденията и промените са няколко. На първо място имаме новия сайт, на който се приемат проектите, също така имаме нови категории, нови изисквания и критерии за оценка от страна на журито.

В новото издание на конкурса участниците подават 3D проекти в две категории „Баня в бизнес хотел“ и „Баня във ваканционен хотел“. В конкурса участват архитекти, дизайнери и студенти без ограничение на възрастта. Те могат да се включат индивидуално или колективно.

Разкажете ни за заданието тази година. Знаем, че е за дизайн на баня в хотел.

Тази година проектите се разработват на базата на предварително зададена функционална схема на цялата хотелска единица с изисквания за площ, височина, светлина, ВиК. Подложката е реална хотелска баня, съвместен проект между Идеал Стандарт и архитектите Мария и Орлин Давчеви, които са част и от журито. Освен задължителните изисквания към проекта като технически характеристики, план на помещението, използвани продукти и материали, участниците трябва да спазят нормативните изисквания при проектиране на хотелски бани.

Нещо повече да ни кажете за новите критерии за оценка на проектите?

Критериите наситина са нови и са разработени съвместно с журито в конкурса. Първият критерии оценява постигнатата хармоничност и цялостен образ на интериора. Вторият критерии е за енергоефективни решения чрез продуктите на Ideal Standard. Третият критерии взима предвид организацията на пространството и ергономичността, а четвъртият оценява реализуемостта и практическата приложимост на проекта.

Каква награда ще получат авторите на печелившите проекти?

Наградата за „Баня на годината“ е участие като специален гост на събитията на Ideal Standard по време на Milano Design Week  (April 17-22, 2018) и посещение на изложението Salone del Mobile Milano. Отделно избранниците на публиката ще получат по една награда във всяка категория – уикенд за двама в SPA хотел в България. Победителите във всяка категория се определят от максималния брой на гласувалите онлайн за съответния проект. Ще бъдат връчени и специални награди от партньорите на конкурса.

Как избрахте темата? Какво ви накара да се спрете точно на нея?

Посетителите по хотелите започват да имат доста високи изисквания към банята и това ни мотивира да се замислим над въпроса. От друга страна хотелиерите търсят качествени решения, които да изпъкват с дизайн, иновативност и в същото време да са енергийно ефективни. Така избрахме темата за хотелска баня – защото това е силата на Идеал Стандарт.

Бизнес хотелите обикновено са градски или разположени в близост до летище, което предполага, че в тях са настанявани хора пътуващи по бизнес. Баните на тези хотели са признак на престиж и качество, те трябва да са едновременно модерни и класически, но да дават уют и удобство на гостите. За хотелиерите е важно тези бани да могат да се почистват бързо и лесно, да са функционални и с дълъг експлоатационен живот. Както виждате плануването на хотелска баня не е никак лесно, изисква много познания и находчивост.

Чакаме с нетърпение да видим какво ще ни предложи конкурса тази година! Благодарим за вниманието.