Виж 1към1

Последните фирми, потвърдили участие в BUILDINGSTYLE 2024

Прочети още

Инж. Йордан Николов: Ръководство за проектиране и изпълнение на хидроизолационни системи ще подпомогне всички участници в инвестиционния процес

Йордан Николов

Добра новина: Българската асоциация за изолации в строителството създаде първото в България техническо „Ръководство за проектиране и изпълнение на хидроизолационни системи на сгради и съоръжения“. Това бе и поводът да поканим инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС и един от съставителите на ръководството, да ни разкрие подробности за впечатляващото по обем издание от 260 пълноцветни страници, какво наложи неговото издаване и на кого може да бъде полезно.

Интервю: Ани ДАМЯНОВА, Деница МИТЕВА. Снимки: БАИС

Инж. Николов, как и кога се роди идеята за Ръководството? Какво наложи необходимостта от издаването му?

Това е една доста стара идея в нашата Асоциация – замислихме изданието, още когато работихме по нашата инициатива за промяна на Наредбата за хидроизолации и хидроизолационни системи през 2008 г.

За съжаление, в резултат на кризата и някои значителни промени в състава на Aсоциацията тогава, го позабавихме. По-късно, през 2013 г. идеята отново се възроди, но пък тогава в МРРБ бяха решили да направят изменение на Наредбата и ние решихме да изчакаме, докато бъдат приети, за да може Ръководството да бъде актуално спрямо действащата нормативна база. Измененията съответно бяха приети през 2016 г., но пък ние тогава работехме по другите ни ръководства – “Енергийна ефективност. Топлоизолационни системи на сгради” и „Ръководство за енергийно ефективно обновяване на ограждащите конструкции на сгради“, тъй като тогава на дневен ред бе Националната програма за санирането. И така до 2018 – 2019 г., когато започнахме практическата работа по ръководството за проектиране и изпълнение на хидроизолационни системи на сгради и съоръжения.

Това означава ли, че се е наложило да правите промени по съдържанието?

Да. Доста от материалите, които бяхме подготвили, вече не бяха актуални, заради наложените промени. Освен това непрекъснато добавяхме нови и нови неща и ето, виждате, че се получи един доста голям труд от 260 страници.

Към кого е насочено ръководството, кой ще го използва?

Насочено е основно към проектантите, строителите и консултантите, към инвеститорите и надзорните фирми в строителството. Естествено, може да се използва и като помагало в обучението както на студентите от УАСГ, така и на всички, които изучават строителна професия, включително и на професионалните гимназии по строителство.

Каква информация можем да открием в ръководството? На достъпен език ли е написано?

Да, направено е така, че да бъде достъпно. Обяснени са основните изисквания и съвети към проектантите, например – как да проектират тази част от строителния обект, тъй като те са длъжни да го правят. Дадени са и чисто практически, изпълнителски съвети за самите изпълнители и строители на обектите. След това, тъй като то е правено, както ви казах, в съответсвие с Наредбата за хидроизолации, има много информация, която обяснява как да се постигнат зададените в нея изисквания. Засегнати са практически всички видове хидроизолационни работи, които се изпълняват. Т.е. стремили сме се от една страна да дадем описание на най-често срещаните такива, като считаме, че сме обхванали над 95% от видовете хидроизолации в България.

В ръководството сме обхванали над 95% от видовете хидроизолации в България.

В строителната практика непрекъснато навлизат нови материали, технологии и технически решения, това би ли променило полезността на ръководството след време?

Не, защото материалите се променят непрекъснато, излизат нови технологии и продукти в бранша, но има основни принципите на работа, които не се променят. Съобразявайки се с това, ние сме се опитали да оставим ръководството отворено. Дори в процеса на писане променихме много неща. Включихме материали, които преди 10 години ги нямаше. Включихме и нови неща, които станаха известни за България през последните 2-3 години.

Разбира се, това е една моментна снимка, ние не можем да предвидим всичко. Но ръководството е построено на базата на принципни ситуации. Давам пример с течните битумни състави, да речем – на каква база са изработени те, не е от такова значение в случая, защото принципите на работа с този вид материали е един и същ. Това, че технологията на тяхното производство е различна и се включват различни компоненти, няма никакво значение за принципната работа. Т.е. ние не можем да дадем информация на 100% за това, което е необходимо да се направи, но принципите на работа, на проектиране се запазват. Ние точно тях сме дали.

И най-важното е, че на базата на опита на колегите в Асоциацията, на базата на знанията, които имат в Катедрата по строителни материали и изолации към УАСГ в лицето на проф. Назърски, проф. Петров, доц. Снeжана Бокова и други специалисти, сме обхванали определените принципи на работа. А конкретните решения, всяка една фирма сама си ги изработва. Ние не можем да затворим ръководството и нямаме право да го направим.

Ръководството решава ли проблеми? Има ли част, която да помага при решаване на проблеми, когато вече е положена хидроизолацията?

Във всеки един раздел, който касае различните видове хидроизолационни материали, сме засегнали и въпроса за ремонтите. Разбира се, нещата в ремонтите са толкова разнообразни, че не бихме могли да дадем съвети. По-скоро сме се постарали да обхванем тези места, на които, спрямо нашия опит, сме установили, че има най-много проблеми в строителството след изпълнението на хидроизолационните работи.

Ще дадете ли конкретен пример за проблем и решаването му?

Например има определени части на покрива, където най-често стават проблеми и сме се постарали да ги засегнем. Тъй като това са неща, които знаем от опита си, трябваше сами да ги съставим, не сме ги вземали като готова информация от някоя фирма или учебник. Трябваше ние да ги направим, за да предложим решения.

И при хидроизолации на мостове, и там, където има изкопни дейности, и при т.нар. Френски прозорци върху тераси и др., има проблеми, които изникват в определен период от време. Това са все места, при които почти винаги, заради това че не се изпълняват правилно проектите, има проблеми и ние сме се постарали да дадем решения.

Йордан Николов

А кой разработи тези решения?

До голяма степен много от техническите решения са на наши членове. Знаете, че при нас членуват фирми, които са начело на техническия прогрес в бранша – не само в България, но и в света. Най-големите световни фирми, с представителства в България, са членове на БАИС. И би било неразумно, ако не използваме този опит, натрупан през всичките години.

Как ще предлагате каталога, как ще стигне до хората?

Един от начините е този – с Ваша помощ, като медия, да достигнем до широката публика. Вече има информация и на нашия сайт. Първоначално ще се ограничим в продажбата на книжното издание на Ръководството предимно през гилдията, с помощта на Камарите от бранша. Вече се предлага и в университетската книжарница на УАСГ, като само за тук сме определили една по-ниска цена спрямо коричната, която е 24.85 лева, която да бъде релевантна за студентите. Ще го дистрибутираме и в търговската мрежа след време, както и планираме в бъдеще да го предложим и в електронен вариант.

Ръководството може да поръчате онлайн от сайта на БАИС тук.

Не пропускайте:

Разговорът с инж. Йордан Николов не спира до тук. Продължението, в което говорим за Националната програма за саниране – за опита и това, което е нужно да се промени, за да бъде по-ефективна, можете да прочетете тук.

23.03.2022

Силно начало на организацията на форум BUILDINGSTYLE

Скъпи приятели, Започна организацията на 19-то издание на форум BUILDINSGTYLE, който ще се проведе отново в СПА комплекс „Старосел“ от […]

Прочети още
Георги Шопов 15.09.2021

Георги Шопов: За съжаление средата, в която работим, е неолиберална – експертите нямат думата, тя е за политиците

Всяка среща с Георги Шопов е предизвикателство – не само защото е източник на полезна информация и обективна гледна точка […]

Прочети още
Топливо АД