В страната на фасадните решения от ламарина


Интервю Ани ДАМЯНОВА, Лина ГЕОРГИЕВА

По време на  изложението „Българска строителна седмица“ посетихме щанда на фирма “VAS” специално, не само защото са наши партньори и приятели, но и защото Калоян ни беше поканил лично.

Щандът беше  нестандартен, както по форма, така по битуване –  бе източник  на кънтящ шум, който се разнасяше в цялата зала  – ту от свирки, изработени от ламарина, ту от удари с тесла, забиваща пирони..:)))

Калоян разказва много увлекателно и неволно разказът му се превърна в интервю, но и то не бе обикновено, защото хем си говорехме, хем забивахме пирони, хем гледахме перфорации, някои пихме  шотове:)) …..

Представяме ви един напълно импровизиран разговор, примесен с много забавления в динамична среда. За първи път 1kam1.com има  удоволствието да ви запознае с Калоян Илиев – искрено и лично 😉 за „VAS”, за фасадните решения от ламарина, за изборите, за мечтите.

Приятно четене!

Калояне, как си?:) Какви са впечатленията ти? Как минава изложението?

Добре съм, чувствам се прекрасно! Казвал ли съм ти, Ани,  че обичам изложенията? Това чувство на приветливост ме зарежда много положително. Тук сме, за да покажем нашите нови фасадни продукти. Демонстрираме как ламарината,  може доста добре да изпълнява функцията на фасадно покритие. Знаеш, ние доскоро бяхме и продължаваме да сме много познати с безшевните си улуци и хидроизолационните си продукти, но от 2 години осезаемо се развиваме в областта на фасадните решения. То става благодарение на заимстваните иновации и свежи идеи от Западна Европа и Америка, които се опитваме да пренесем тук. Нашата цел с този щанд е да покажем приложението на ламарината, именно за фасадни решения. Въпреки безспорните си качества листовият метал не е много популярен фасаден материал в България, навярно защото не са много фирмите които могат да го обработват.

Става дума за голямата зелена плоскост, която е цял елемент в сравнение с други по-малки и стандартни елементи. – бел. ред.

Тези огромни изделия са конструирани и изработени от алуминиева ламарина и множеството сгъвки по тях ги правят достатъчно корави, което позволява дори и с такива габарити безпроблемно да бъдат инсталирани по фасади.

Къде точно са приложими – за производствени административни сгради или за жилищни?

Навсякъде. За фасади на всякакви сгради. Основно за вентилируеми фасадни решения. Архитектите не обичат да се ограничават в габарити и форми. Стремежът им към големите растери е неспирен. Фасадните материали естествено трябва да отговарят на тези търсения.  Говоря както за остъкляване, така и за вентилируемите фасади. С познатите ни конвенционални  материали, това трудно може да бъде постигнато. Ние утвърждаваме алуминиевата ламарина като аналог на композитните панели, познати у нас, като „бонд“. Ламарината е естествен, негорим  материал, който дава голяма свобода за архитектурно приложение.

Ето тук, на тази мострена стена виждате и друго наше нестандартно решение – плътна обемна отваряема част в стъклена фасада. Традиционно отваряемите части, известни като „клапи“ също се остъкляват и се сливат с останалата част на прозрачната фасада. Наскоро ни попаднаха няколкото обекта, които се проектират и изпълняват в София с интересни решения именно при остъкляването. Техните архитектите търсят „заиграване“ с материалите и обемите по стъклената фасада. А един проектант – Стоимен Христов, наш приятел, ни предложи да изработим и покажем на изложението точно такава клапа, която да бъде едновременно плътна и заедно с това обемна. Тук слагаме акцент върху геометрията на самата отваряема част, която излиза малко по-напред от равнината на стъклото и лесно се „разчита“, като това е нарочно търсен ефект.

Какво друго имате да ни покажете?

Продължаваме с изделията от ламарина. Трябва да отбележа, че почти всички наши продукти са прекалено специфични. Да, красиви са, но предимно архитекти и инсталатори в областта на фасадните решения оценяват, че това, което показваме до сега не е правено и за тях то предизвиква интерес. Иначе, за голяма част от посетителите ни тук, ефектът „Уау“ са нашите перфораци.

Обичам да казвам, че на щанда си показваме два типа перфорации. Единият е наречен от мен индустриален дизайн – разбирайте квадратчета, правилни формички, някаква симетрична конфигурация, които правим върху различни материали –  неръждаема стомана, алуминиева ламарина и стомана с полиестерно покриетие. Те се използват както за разнообразни интериори, така и за екстериорни решения. Но показваме и друг тип, тях аз наричам художествени инсталации. Те са нашата гордост. Със софтуера, с който разполагаме можем да трансформираме почти всяка картинка с добър контраст във визия, която да  щанцоваме върху ламарина. И така тук разделяме арт от индустриалните перфорации.

Арт перфорациите традиционно в Западна Европа се използват за интериор и екстериор при  особено натоварени с очаквания сгради. Имам предвид музеите на луксозни автомобилни производители като Мерцедес и БМВ… В шоурумите им е пълно с цели такива картини, представете си една дълга 10 метра стена, на която има цяла композиция, има препускащи коне, автомобили, има ветрове…

Това изглежда много хубаво!

Ние искаме да покажем как правим такива пана, които да имат артистична стойност. Индустриалното пано има симетрични форми. То е интересно, но не може достатъчно да развиеш въображението си с него. На мен лично ми стои по-студено.

С арт перфорациите показваме, че ние почти всяка картина можем да превърнем в елемент от фасадата. А често индустриалните ни перфорирани решения играят и ролята на слънцезащита. Ето и един модел, който стои пред  стъклата на сградата на шоурума на Ауди.

Предлагаме фасадни решения, които са с големи габарити и не могат да бъдат изпълнени от друг материал, освен ламарина,  показваме и пана, които са перфорирани или щанцовани.

Каква е идеята на вашият щанд? Видяхме какво сте изложили, но той някак се отличава от другите участници…

Нашият щанд е един от малкото, изграден по различен начин. Като виждате другите щандове са изградени от стандартни  търговски конструкции, което задава определени граници. Ние сами си направихме щанда, защото ни трябваше отделна конструкция, която да може да носи толкова тежки материали и отделно, защото както винаги гоним уникалност. Нашият щанд е като остров, което дава възможност да е целокупен. Наричаме го споделен. Споделяме го с колегите от Комформа България. Шегуваме се, че успяхме да постигнем уникална Синергия от послания и настроение.  Така нашите (на VAS) клиенти са и техни, както и обратното.

Какво най-често търсят обикновените хора и какво търсят професионалистите? Има ли конкретни запитвания?

До момента най-често посрещаме посетители, които се знаимават с изграждането на конкретен обект, който в 90% от случаите е къща или друг представител на жилищното строителство. Търсят се конкретни материали и конкретни решения. За жалост отчитаме, че не срещаме представители на големи строителни компании и на много от известните архитектурни бюра.

Знаем, че нашият щанд, колкото и грандиозен и красив  да го направим, той все пак ще остане встрани от хората, които са забързани и търсят нещо конкретно. Именно поради тази причина, сега, както и преди две години, когато за последно участвахме, ние сме предвидили забавления. Ами да, с тези забавления ние „дърпаме“ хората от монотонната им обиколка и успяваме да ги увлечем в съревнования, в работилници, и изобщо вдигаме повече шумотевицаJ)) Така ги потапяме в нашата атмосфера. „Атракционите“  ни са свързани със забиване на пирони в пън, но с острото на теслата, а другата работилничка е за правене на съдийски свирки от ламарина. Медна.

Какво точно целите с тези атракциони? Игра ли е или изисква определени умения?

Хайде да го видим, докато не го опитате няма как да разберете.

На снимката: Христо и Благой Стоянови

Позабихме малко пирони, изпихме за награда по един шот, Ани отказа да си сложи телефона на пъна за тест, вдигнахме шум, привлякохме вниманието и продължихме разговора си с Калоян – бел. ред.

Участникът, който успее да забие пирона с по-малко удари, печели. А при свирките имаме два вида – такива, които се получават и вдигат много шум, както и такива, които не свирят. Всъщност и двата атракциона са доста шумни и се чуват из цялото изложение.

Нарочно ли сте избрали именно такива шумни занимания?

Да, нарочно е, за да може хората да се огледат откъде идва шума и да дойдат на щанда ни да видят какво става. Така успяваме да привлечем дори и случайни посетители, които впоследствие винаги намират нещо интересно за себе. От време на време Благо изкарва една тава с шотове.

Кой от двата атракциона привлича повече внимание – свирките или пироните?

Нямаме точна статистика, но е много интересно като дойдат дами на тезгяха с медните свирките, всички много се забавляват. Има закачки, окуражаване, инструкции, вицове,  така че там е винаги много забавно.

Ти работиш от скоро във „VAS”. Защо? Какво видя във „VAS”?

Аз много обичам да разказвам истории и в историите си крия отговора за всичко. Ние бяхме партньори  с Христо още докато работех в „Балканстрой“. Когато имах нужда от по-специфични решения в областта на ламарините, той много ми съдействаше, даваше ми  конкретни насоки. Спомням си, че имах предизвикателство на един сложен обект и той ми помогна да разработим всички детайли, да ги опишем. След това, за мен бе много по-лесно.

Преди 3-4 години,  правех къща в Лозен и исках да я направим с по-различна фасада. Архитектът е почитател на металните покриви и фасади  и той  беше предписал вентилируема фасада с метални елементи. Тогава не беше изпълнявана такава и заедно с Христо мислехме как да я направим. Имах един колега от „Балканстрой“ – Стефан Бонев, заедно с него се чудехме как да изглежда фасадата. Аз бях гледал доста снимки от обекти в чужбина на асиметрични елементи, разположени върху фасада. Симетричните са много първосигнални, а ние търсехме различна визия. С него „заснехме“ фасадата, свалихме коректните размери и трябваше само да разпределим металните елементи по тази фасада в симетрия или не. Когато трябваше да ги поръчвам на Христо, му споделих колебанията си. Той намери своя си, забавна логика, за да подкрепи визията на която аз симпатизирах. Каза ми „Бачо, като знам какво е качеството на работната ръка, дай да се спрем на асиметричен вариант, да могат монтажниците да няма какво да объркат.“ (смее се).

И двамата видяхме предизвикателство в тази „странна“ фасада , и докато работехме по моята къща, допълнително се сближихме професионално, а след това той ми  предложи да започна  работа при  тях.

Така бях поканен от Христо и брат му Благой да помагам в разработването и комуникирането на нови фасадни решения . Може би три месеца, след като започнахме да работим, го питах „Защо покани точно мен?“, той  много лаконично ми отговори „Адекватност.“

Две години по-късно виждаме, че има резултат от твоята работа. Ти доволен ли си?

О, да, разбира се. Превърнахме „VAS” в запазена марка, която лесно се разпознава. Имаме нови продуктови брандове, които постепенно стават нарицателни за различни видове метални фасадни обшивки.

Много ни радва, фактът, че архитектите предписват фасадна обшивка тип LAMELLON или FALZON. Цитират нашите продукти, а не просто фалцова ламаринена обшивка. Това много ни радва, но се искат още усилия да популяризираме това, което правим, за да може професионалистите в нашия бранш, затрупани от огромната информация, да се спрат именно на нас и да знаят, че можем да им бъдем полезни.

Беше написал в поканата за изложението:  „Елате да помечтаем“. Хайде помечтай си!:)))

Написах го, защото архитектите много обичат да мечтаят в изпълнението на нестандартни решения, било то фасадни или интериорни и понякога им е доста трудно да намерят правилната технология, правилния изпълнител. Доста плахи са, именно защото са несигурни в качеството на последващото изпълнение. Затова е формулирана така поканата ми към тях, за да може ние да им помогнем в осъществяването на мечтите им. А аз мечтая името „VAS”, доскоро асоциация за безшевни улуци и хидроизолации,  да се превърне във  водеща марка в областта на фасадните и покривни решения. Иска ми се, като се каже фасадни решения от метал, първото, което да идва на човек в главата да е „VAS”. Да няма колебания. Били са необходими 15 години работа, за да се постигне лидерство в областта на покривите и хидроизолациите. По същия начин, но много по-бързо искаме да се превърнем лидери и във фасадните решения от метал.