"Всички ежедневно слушаме и следим информацията около това колко са болните и каква е ситуацията у нас и по света, но имаме нужда и от положителни емоции."

Лили Ганчева – русенката, която ще ви отведе до манастира на Дракула


дракула

Интервю: Силвия Петкова

Знаете ли, че смятаният за кръвожаден Влад Цепеш Дракула е изградил манастир? Не?! Вече знаете – направил го е. И този манастир се намира съвсем недалеч от Българо-Румънската граница. За да съм съвсем точна разстоянието от Русе до манастира е точно 45 километра и с малко повече късмет, ако не чакате много при преминаването на моста, можете да сте там за малко повече от час.

Манастирът е разположен на територията на община Комана, която от години е побратимена с русенската Ценово. Той е основан от Влад Цепеш през далечната 1461 година и днес е включен в списъка на историческите паметници на Румъния.

В първоначалния си вид манастирът е укрепен с крепостни стени срещу нападения. Избраното място за строежа му се намира на остров, ограден в миналото от блата. Достъпът до него е ставал откъм север, където е имало изграден дървен мост, който лесно можело да бъде запален в случай на опасност.

След като започва да се руши, манастирът е напълно сринат и съграден отново през 1589 г. от болярина Раду Щербан със защитни стени и пет отбранителни кули.

При археологически разкопки на манастира през 70-те години на миналия век е открито обезглавено тяло, което според някои историци е възможно да е принадлежало на Влад Цепеш. Още повече, че наблизо се провежда битката, в която той пада убит. Според други изследователи тленните му останки са погребани в манастира Снагов.

Манастирът на Дракула в наши дни.

Трудно е да се установи истината, тъй като погребението е извършено тайно, а дали гробът в двора на манастира наистина е на Дракула е твърде спорно, разказва изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Именно Лили е в основата на това преди близо 20 години да започне тясното сътрудничество между различни културни институции от Русе и Гюргево. Няма човек от региона, който да не е присъствал на събитие между двата региона и да не е забелязал скромната жена, която стои до официалните гости и благодарение на която и българи, и румънци разбират за какво говорят другите.

дракула
Лили Ганчева по време на участие във форум в Букурещ.

С Лили ни свързва близо 20 годишно познанство, което е изключително ценно за мен. Приятелство от времето преди „Еврорегион Данубиус“. Тогава тя работеше в отдел „Краезнание“ на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и беше връзката на културния институт с подобни в Румъния.

Днес в дните на пандемия, когато пътуванията до различни туристически дестинации е малко трудна и сложна задача, приятелите на Лили Ганчева във фейсбук продължават да пътуват. Виртуално! На различен период от време тя представя малко популярни дестинации:

„Направих го от необходимост. Необходимост, ако искаш дори и психически да оцелеем, защото в настоящата ситуация е трудно да пътуваме така, както сме го правили преди пандемията. Аз имам много информация за Румъния и имах нужда съзнанието ми да е заето с нещо позитивно в настоящата ситуация. Реших, че след като хората знаят познатите в Румъния дестинации да ги запозная с тези, които не са толкова популярни. Така започнах да пиша и да ви водя, вас моите приятели, на такива виртуални екскурзии.“

Всички ежедневно слушаме и следим информацията около това колко са болните и каква е ситуацията у нас и по света, но имаме нужда и от положителни емоции. Така си мисля, че доставям поне малко радост на хората и ги разсейвам с нещо положително“.

И преди пандемията, и сега Лили остава връзката между България и Румъния.

Категорична е, че не може да си представи да не ходи на работа. Допълва, че „Еврорегион Данубиус“ е като дейно дете. Дете, създадено преди почти 20 години по инициатива на Областна администрация Русе и Окръжен съвет Гюргево, преди двете страни да бъдат приети в Европейския съюз.

„Аз не съм предполагала никога, че ще работя такава работа. Началото беше трудно, защото всичко се прави от нас. Не ми беше ясна работата на неправителствените организации. Сега толкова съм се сраснала в Еврорегиона, че не мога да живея без него“, допълва Лили.

Всъщност тази работа сякаш е създадена точно за нея, защото още преди това тя и съпругът й Румян Ганчев – историк, допринесъл много за културния туризъм, директор на библиотеката, музея. По-късно е и директор на дирекция „Музеи, галерии и изобразително изкуство“ в Министерството на културата и директор на Централен Държавен архив – София, имат изключително много приятели в Румъния покрай работата си.

Постепенно Лили започва да опознава северната ни съседка, тяхната култура, традиции, художници, поети, артисти, бизнесмени и политици. И така, благодарение на нея много русенци опознаха Румъния, създадоха контакти и приятелства. Връзката между Русе и Гюргевостана е много, много по-близка.

Доказателство за това е и фактът, че преди две години Лили стана почетен гражданин на Гюргево навръх 1 ноември – денят на будителите.

дракула

„За мен това е голямо признание. Оценка за труда, който съм положила в годините назад. Все още не мисля да се отказвам от работата си. За съжаление към този момент все още не съм намерила и човекът, на който да поверя „Еврорегион Данубиус“. Който и да е той, трябва да знае румънски, защото английският не винаги помага. Където и да отидеш, те гледат с други очи, когато заговориш на техния роден език“, споделя още Лили.

Допълва, че след време иска да напише историята на Еврорегиона, още повече, че през следващата година структурата ще отбележи 20 години.

Манастирът на Дракула в Комана (Румъния), до който Лили Ганчева ще ви отведе дори и през пандемия, виртуално…

Вижте още: